Igazi különlegesség a hanuka és a hálaadás egybeesése

A hanuka és a hálaadás idén egy dátumra esik, ez viszont olyan különleges eseménynek számít, hogy az Egyesült Államokban máris egy új ünnepet kreáltak belőle. Már készülnek a két ünnep összeolvasztásából született különlegességek, sőt, valahogyan még Britney Spears is érintett lesz.

A hanuka ünnepét általában decemberben tartja meg a zsidóság, sőt, sokszor még a karácsonnyal is együtt ünnepelheti az, akinek mindkét ünnep fontos. Idén azonban a hanuka szokatlanul korai időpontra esik, pontosan november 28-án (27-én este) kell az első gyertyát meggyújtani a nyolc plusz egy ágú gyertyatartókban. Így viszont egy másik ünneppel, az amerikaiak hálaadásával  ütközik, amely ebben az évben szintén november 28-án van. A hanuka és a hálaadás egybeesése egy igen ritka esemény, utoljára 1888-ban volt ilyen, legközelebb pedig – egyes számítások szerint – csak 79 811-ben lehet majd a két ünnepnek együttesen örvendeni.

Hogy miként is lehetséges ez a ritka egybeesés, arra a zsidók által használt héber naptár és a Gergely-naptár közötti eltérések adnak némi magyarázatot. A Gergely-naptár a nap állásához igazodik, a héber naptár viszont a hónapokat a holdciklus, míg az éveket a napállás alapján számolja. Ennek következtében a héber dátumok szép lassan csúszni kezdenek, ezért pár évente egy plusz hónapot iktatnak be, hogy a hónapok és a hozzájuk kapcsolódó ünnepek a megfelelő évszakban maradjanak. A csúszás és a korrekciók miatt a hanuka az elkövetkezendő 200 évben már biztosan nem kerül november 29-nél korábbra, a hálaadás – amely minden évben november negyedik csütörtökére esik – utolsó lehetséges dátuma pont a november 28.

Az Egyesült Államokban már javában folynak az előkészületek a dupla ünnepre, amely a Thanksgivukkah (Thanksgiving plusz Hanukkah) nevet kapta. Mivel az amerikai zsidók többsége a hanukát és a hálaadást is egyaránt megtartja, így aztán kimondottan nekik célozva születnek a legkülönfélébb termékek. Ilyen például a két ünnep két legfontosabb elemét, a pulykát és a menorát kombináló pulykaformájú gyertyatartó, amelyet egy kilenc éves kisfiú talált ki, és egy kis családi segédlettel már a neten árulja: egy kerámia Menurkey (menóra plusz turkey, pulyka) 50 dollárba kerül. Egy Modern Tribe nevű, zsidó ajándéktárgyakat árusító webshop pedig spéci pólókat, posztereket, kártyákat és kötényeket dobott piacra az új ünnep alkalmából.

Természetesen megjelentek a különféle ünnepi menük is, amelyek valahogy egyesíteni próbálják a hanuka és a hálaadás jellegzetes ételeit. Így született például a krumplis latkesz áfonya szósszal, az áfonyalekvárral töltött fánk, de sajnos valakinek a szombati kaláccsal készült pulykatölteléket is sikerült megalkotnia. Az ételeken kívül persze az új ünnephez igazított dalok sem maradhatnak el. Az egyik legerősebb ilyen darab a Buba Myses nevezetű hászid bábcsapat és egy Shawn Brown nevű énekes közös alkotása, amelyben Britney Spears Scream and Shout című dalát dolgozzák fel, méghozzá meglehetősen viccesen. Brown a hálaadást próbálja a hászid bábuknak elmagyarázni, azok pedig a hanukáról győzködik az amerikai rappert, végül pedig több-kevesebb sikerrel, de együtt ünnepelnek.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp