Sábesz expressz (Lazacos spenótos penne)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Az egyre rövidebb nappalok miatt a szombatra való főzés néha valamiféle versenyfutáshoz hasonlít a leginkább. Van úgy, hogy télen már a hét közepén elkezdem tervezni a sábeszi logisztikát. Természetesen mindig az ilyen jól felépített tervekbe csúszik bele valami nem várt esemény. Ilyenkor jól jön egy csodarecept, ami gyors, finom, de mégis ünnepi. Az alábbiakban egy ilyen receptet osztunk meg veletek.

Próbálom úgy intézni a dolgokat, hogy pénteken kevesebb munkám legyen, és minél előbb hazaérjek. Már csütörtökön eldöntöm, hogy mit főzzek, precíz bevásárló listát írok. Ilyenkor büszke vagyok az összeszedettségemre. De ezt a nagyszerű elhatározást gyakran keresztülhúzza a munkahelyemen az a bizonyos „még egy kérdés”, amely természetesen akkor hangzik el a munkatársaktól, amikor már az ajtóban állok. És persze ezen „utolsó kérdések” megválaszolása sokszor még egy órát vesz igénybe.

Ilyenkor már az autóban látom a szörnyű valóságot: idő hiányában dugába dőlt az én szépen kigondolt tervem. De valamit mégis ennünk kell ma este! A sokat látott háziasszony ilyenkor sem jön zavarba. Némi idegbaj – esetleg gyors lefolyású hiszti roham – után, derűsen tekint a jövőbe, és előkap egy gyors, jól bevált receptet.

Hűséges olvasóink már tudják, hogy „a szombat igazi élvezetét a főtt cékla, a nagy halak és több fej fokhagyma adja.” Hal és fokhagyma ebben a fogásban is van.

Lazacos spenótos tészta brokkolival

(5-6 éhes személyre)

Hozzávalók:

·250 g mascarpone

·5 dl tejszín

·5 dl tej

·3 közepes brokkoli

·1 kg spenót

·300 g füstölt lazac

·4-5 gerezd fokhagyma

·sok-sok bazsalikom

·tészta

·só, bors, kevés kakukkfű

·3-4 gombóc mozzarella

·kevés vaj

·500 g penne

A spenótot nagyon alaposan megmosom, megvizsgálom nincs-e rajta bogár vagy bármilyen hiba, majd eltávolítom a szárát. Kevés olajon 4 gerezd fokhagymával megpárolom, sózom, borsozom. A brokkolit rózsáira szedem, ellenőrzöm, nincs-e benne bogár, majd ezt is alaposan megmosom. Egy lábosban roppanósra párolom, majd egy kis vajat adok hozzá.

A tejet és a tejszínt összeforralom, és hozzáadom a mascarponét, egy kis sót, borsot és kakukkfüvet, végül a felaprított bazsalikomból egy tekintélyes mennyiséget. Közben kifőzöm a tésztát, és kivajazok egy nagy tűzálló tálat.

A tál aljára kerül a tészta fele, amit alaposan meglocsolok a tejszínes, bazsalikomos szósszal. Majd a spenót és a lazac következik. Erre kerül a brokkoli, végül a tészta másik fele, a maradék tejszínes szósz, végül mozzarella sajttal borítom be az egészet. Ugrik a sütőbe 180 fokra, 35-40 percre. Ez alatt van idő takarítani, teríteni!

Jó szombatot minden elfoglalt nőnek!

 

További kiváló receptek a koserdefinom.hu blogon olvashatók!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp