Ferenc pápa és Angelina Jolie – “Tiszteletbeli superjew-k”

A Forward Jewish Daily című lap idén is közzétette ötvenes listáját azokról a zsidókról, akik valamilyen fontos tettet vittek véghez idén. A lista „plusz” kategóriájában azokat ismerik el, akik nem zsidók, mégis sokat köszönhet nekik a zsidó közösség. A 2013-as két tiszteletbeli superjew: Ferenc pápa és Angelina Jolie.

Ferenc pápa
Ferenc pápa

Ferenc pápa határozottan felszólalt az antiszemitizmus ellen, tervbe vette a katolikus egyház holokausztarchívumának megnyitását, és kilátásba helyezett egy izraeli utat is, hogy előmozdítsa a katolikus egyház és a zsidóság kapcsolatának javítását. „Egyértelmű, hogy Ferenc pápának van a legnagyobb hatása arra, hogy a többség mit gondol a zsidó emberekről” – áll a Forward szerkesztőinek magyarázatában.

Angelina Jolie lett idén a másik jelentős személyiség a kategóriában. Rá azért esett a választás, mert bátor döntést hozott, amikor mindkét mellét levetette egy genetikai vizsgálatot követően, amely arra engedett következtetni, hogy később nagyon nagy eséllyel fog mellrákot kapni. Ez a bizonyos genetikai eltérés, amelyet Jolie-nál kimutattak, különösen gyakran fordul elő askenázi zsidó nők körében.

Angelina Jolie
Angelina Jolie

A Forward 50-es listájának élén idén a következők állnak: Veronique Pozner, aki a hatéves kisfiát veszítette el egy lövöldözésben, és ezt követően fegyverviselés-ellenes aktivista lett, Edith Windsor, aki pert nyert azzal kapcsolatban, hogy elhunyt női élettársa után nem akarták megadni neki az özvegyeknek járó adómentességet, Philip Roth író, Joseph Neubauer, aki kulcsfontosságú anyagi támogatója volt egy, az amerikai zsidókról szóló kutatásnak, valamint Sheryl Sandberg, a Facebook második embere, a nők érvényesülését segítő Dobd be magad! című könyv szerzője.

Forrás: Marie Claire

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp