Oscarra jelölt és díjazott alkotások a budapesti Izraeli Filmhéten

Kilenc játékfilmet, köztük Oscarra jelölt és díjazott alkotásokat vetítenek a 17. Izraeli Filmhéten a fővárosi Puskin, Művész és Toldi moziban, valamint a Corvin Filmpalotában november 21-től 27-ig. A fesztiválon többek között látható lesz a nemrég operatőri díjat kapott Töltsd ki az űrt című alkotás, amely egy hászid család drámáját meséli el.

A kilenc filmből nyolcat most mutatnak be először Budapesten. Eran Riklis izraeli rendezőnek, akinek ezúttal Play off című filmjét vetítik, amely az ismert izraeli kosárlabdaedzőről szól, és 2011-ben készült. A tréner a hetvenes évek végén a Maccabi Tel-Aviv csapatát a kosárlabda Euroliga döntőjébe juttatta és ezzel nemzeti hőssé vált, mert ez volt Izrael egyik első nagy nemzetközi sportsikere. Másfelől árulónak kiáltották ki, mert német zsidóként a gyenge nyugatnémet kosárlabda csapatot megpróbálta európai győzelemhez juttatni.

Eran Riklis Play off
Eran Riklis Play off

Joseph Cedar filmdrámája, a Lábjegyzet két tudós, apa és fia versengéséről szól. A mozit 2012-ben Oscar-díjra jelölték, és a tavalyi izraeli filmhéten már vetítették Budapesten.

Joseph Cedar Lábjegyzet
Joseph Cedar Lábjegyzet

 

Látható a filmhéten Rama Burshtein alkotása, a Töltsd be az űrt is, amely egy Tel-Aviv-i ortodox hászid család drámáját, születést, halált, szerelmet beszél el, és nemrég a film operatőre, Aszaf Szudri kapta az Európai Film Akadémia operatőri díját.

Rama Burshtein Töltsd be az űrt
Rama Burshtein Töltsd be az űrt

Joseph Madmony filmje, a Restaurálás azt példázza, hogy meg kell tanulnia az embernek bizonyos dolgokat elengedni, és elfogadni saját gyengeségeit. A mű 2011-ben fődíjat, a Kristály Glóbuszt kapta meg a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon.

Joseph Madmony Restaurálás
Joseph Madmony Restaurálás

Ami Drozd munkája, Az én Ausztráliám 2011-ben a Jeruzsálemi Filmfesztivál közönségdíját kapta meg. A film története a bevándorlók önazonosságáért vívott harcát járja körül.

Ami Drozd Az én Ausztráliám
Ami Drozd Az én Ausztráliám

Fagyos napok című, 2006-ban bemutatott alkotás, Danny Lerner rendezése a Haifai Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb film díját nyerte el. A lány és barátja a netes ismerkedés után személyes randevúra készül, de közben öngyilkos merénylet zavarja meg találkozójukat. A lány túléli a támadást, a fiút kómás állapotban kórházban találja meg.

Danny Lerner Fagyos napok
Danny Lerner Fagyos napok

további információk: https://www.facebook.com/IsraelinHungary

Forrás: MTI

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp