100 éve született Benjamin Britten – koncertek és színdarabok

Benjamin Britten, a 20. század legnagyobb brit zeneszerzője születésének századik évfordulóját november 22-én, pénteken ünnepli a világ: Malmőtől Mexikóvároson át Rómáig 158 különböző operaprodukció látható 655 előadáson. Budapesten a Művészetek Palotájában (Müpa) csütörtökön egyik híres alkotása, a Háborús requiem szólal meg a Nemzeti Filharmonikusok előadásában.

Benjamin Britten
Benjamin Britten

A hazai koncerttermekben ritkán hallható gyászmise az angliai Coventry második világháborúban lebombázott gótikus katedrálisának újraszentelésére íródott. Mint írták, Britten két világháborút átélt, ezért is utasította el egy harmadiknak még az esélyét is.

Howard Williams, a Müpa-koncertet vezénylő brit fontosnak tartja megérteni, hogy, amit hallunk, az egy ízig-vérig pacifista művész szerzeménye. “Ha összehasonlítjuk Verdi Requiemjével Britten művét, a brit alkotó – ellentétben Verdivel – nem kínál semmilyen vigaszt. Ez a mű elmélkedésre ösztönöz”.

Howard Williams
Howard Williams

A darab érdekessége, hogy a latin gyászmise hagyományos tételeit Wilfred Owen költeményei tagolják. A zeneszerző az első világháborúban elesett angol katonaköltő kilenc versét használta fel.

Az ősbemutatón, 1962-ben két karmester volt. Britten, a zeneszerző irányította a kamarazenekart, és egy másik dirigálta a teljes apparátust. Manapság mindez egy karmester irányítása alatt történik. Howard Williams pályafutása alatt mindkét verzióban dirigálta már ezt a nagyszabású, mintegy másfél órás művet.

Az esten a Nemzeti Filharmonikusok mellett fellép Szabóki Tünde, Timothy Bentch, Stephan Loges, a Nemzeti Énekkar, valamint a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gyermekkara.

Az évforduló estéjén, pénteken Britten Lukrécia elrablása című operáját koncertszerűen adják elő a Magyar Állami Operaházban. Az eredetileg a Glyndebourne-i Fesztivál számára 1947-ben komponált darabot az ősbemutató után a zeneszerző és Peter Pears énekes által létrehozott English Touring Opera játszotta. Hámori Máté vezényli a budapesti produkciót, amelyben a címszerepet Simon Krisztina alakítja. Az antik dráma szerkezeti mintájára kórus kommentálja a cselekményt, de csak egy férfi és nő személyesíti meg a kart: Csiki Gábor és Wierdl Eszter.

Kenneth Green: Britten és Pears
Kenneth Green: Britten és Pears

A Rózsavölgyi Szalonban is megemlékeznek a brit zeneszerző születésének 100. évfordulójáról. A játék Thomas Mann Halál Velencében című novellájából és az írás alapján készült, azonos című utolsó Britten-operából merít. Falusi Mariann, Kőszegi Ákos és Porogi Ádám több szerepet is játszik az előadásban.

 

Forrás: MTI

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp