Utolsó zsidó Afganisztánban

Zablon Simintov szőnyegkereskedő és vendéglátós Kabulban él. A férfi arról híres, hogy ő az utolsó zsidó Afganisztánban.

Az 1959-ben, Türkmenisztánban született férfi Kabul utolsó épen maradt zsinagógájának a gondnoka. Az Üzbegisztánban élő legközelebbi rabbitól kapott engedélyt a kóser vágásra, ám nemrég bejelentette, hogy saját éttermét márciusban bezárja, mert alig van már vendége és a szállodák sem rendelnek tőle. 

Zablon Simintov
Zablon Simintov

Zablon Simintov 2005-óta maradt egyedül zsidóként Afganisztánban, amikor Ishaq Levin, akivel gyűlölték egymást, 80 éves korában elhunyt. Kettőjük kapcsolatáról Kabbala Kabulban címmel 2006-ban dokumentumfilm is készült. A két zsidó férfi egy házban lakott, ám tíz éven át nem álltak szóba egymással. 

Zablon Simintov
Zablon Simintov

A borát feketén áruló Zablon azzal vádolta a másik férfit, hogy áttért az iszlámra, míg az amuletteket áruló Ishaq azt terjesztette, hogy az emeleten élő Simintov lepaktált a tálibokkal. 

Zablon Simintov
Zablon Simintov

 

Simintov családja Izraelben él, ám ő nem óhajt csatlakozni hozzájuk, mivel ragaszkodik ahhoz, hogy a vallási hagyományokat, ha egyedül is, de tovább ápolhassa Kabulban. A férfi számára a vallási előírások betartása nem könnyű, mégis kitart ősei földje mellett.

Forrás: nol.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp