Sous le ciel de Paris (Szép Heléna körtéje)

Kint zuhog az eső, jön a tél, ilyenkor jól jön egy kis lélekmelengető, könnyű édesség. Amíg még van körte, érdemes kipróbálni Szép Heléna és Ágnes kedvenc desszertjét. Körítésnek pedig néhány párizsi impressziót javaslunk felmelegíteni. Gasztro rovatunk a Kóser de finom blog szerzőivel. Ezen a héten Rivká receptjét olvashatják.

Tavaly Szukotkor voltam Párizsban, immáron sokadik alkalommal próbáltam végigkóstolni, végignézni a várost. Párizsban több zsidó negyed is van, de a hát ugye a Marais…

Marais
Marais

A Rue des Rosiers kicsi,  de forgalmas közepe a negyednek, boltokkal, pékséggel, és jellemzően remek szefárd húsos éttermekkel. Chája mesélt nekem az itt található pékség fagyasztott barcheszéről, ami zseniális találmány. Csütörtök este csak ki kell venni a hűtőből, reggelre megkel, és már süthető is a finom szombati bárchesz. Hogy a szellem is jóllakjon, érdemes egy pillantást vetni a Marais fő zsinagógájára (Rue Pavee), amit az a Hector Guimard tervezett, aki a szecessziós metrómegállókat is jegyzi. Jajj, mikor indulunk ismét Párizsba…? Ki jön velünk….? De persze addig még főzzünk is egy jót!

Poires Belle Héléne

Egy kedves barátnőm számára mindig kihívás születésnapi desszertet készíteni, mert nem szereti a tortát. Így az elmúlt években pohárkrémek, hűtött túrós édességek és társaik kerültek a születésnapi asztalra. Ebben az évben Szép Heléné körtét készítettem, egy kis csavarral. Az eredeti receptet Auguste Escoffier alkotta meg 1864-ben, a Trójai Heléna című Offenbach-operett párizsi bemutatójára.

Az alábbiakban bemutatott változatot Szép Ágnes körtéjének hívom, tekintettel arra, hogy ez a recept több ponton is eltér az eredetitől, és mert Ágnes egészen biztosan nem lépne le egy trójai herceggel (legalábbis szerintem).

Szép Ágnes Körtéje

Hozzávalók:

5 nagyobb körte (lehetőleg egyenesen álljanak)

3 dl fűszeres fehér bor

3 dl víz

10-15 dkg cukor

1/2 rúd fahéj

vanília kivonat

1 citrom leve (és héja)

15 dkg csokoládé

1dl tejszín

egy kis darab vaj

2 kis ág kakukkfű

A körtéket meghámozom egy zöldséghámozóval. Fontos hogy a szára megmaradjon. Egy éles késsel a magházát kivájom. Ezt alulról óvatosan nem olyan nehéz elvégezni, de ha nem sikerült, az sem baj, akkor a félbevágott körtéből is  finom desszert készíthető. A meghámozott gyümölcsöt azonnal bedörzsölöm egy félbevágott citrommal, hogy ne barnuljon meg. A vizet és a cukrot beleteszem egy akkora lábosba, amelyben minden körte állítva elfér. Elkezdem melegíteni. Amikor a cukor elolvadt, beleteszem a szirupba a körtéket, a bort és a fűszereket. Lassan főzöm a körtéket, amíg megpuhul, de nem esik szét. Ez kb. 15 percet vesz igénybe. Óvatosan kiemelem a körtéket, és hagyom kihűlni.

A csokoládéöntethez gőz felett megolvasztom az étcsokoládét, egy kevés vajat és tejszínt adok hozzá, hogy sűrű, de szép fényes legyen. Végül beleszórom az apróra vágott friss kakukkfüvet.

A kihűlt körtékre kanállal csorgatom az öntetet.

(Húsos menühöz készíthető tejszín és vaj nélkül. Akkor csak étcsokoládét melegítek, és azt csorgatom rá a körtére, így nem lesz olyan fényes, ne ijedjünk meg, ha sűrűbb, ez még kezelhető!)

További receptek a http://www.koserdefinom.hu-n olvashatók.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp