Natalie Portman filmet forgat Ámosz Oz könyvéből

Újabb magyar kiadás készült Ámosz Oz, a világszerte milliós példányszámban eladott, Szeretetről, sötétségről című önéletrajzi ihletésű művéből. Ezzel egyidőben Natalie Portman Oscar-díjas színésznő filmet készít a regényből Izraelben.

Ámosz Oz, a legismertebb izraeli író Szeretetről, sötétségről című önéletrajzi ihletésű regénye minden idők legnagyobb izraeli könyvsikere több millió eladott példánnyal. A könyv lebilincselő családtörténet, amely egy dickensi figurákban bővelkedő, nagy ívű elbeszélés keretében mesterien ötvözi a személyes és a történelmi eseményeket. A nagy sikerre való tekintettel a regényt az Európa kiadó idén novemberben ismét megjelentette. „Ezt a művet rendszeresen keresik az olvasók, fontos, hogy állandóan a piacon legyen.” – mondja Bödő Anita, az Európa Kiadó sajtófőnöke.

Ámosz Oz
Ámosz Oz

Az új kiadással egybeesik, hogy Natalie Portman Oszkár-díjas színésznő filmet forgat a regényből Izraelben. Jelenleg a film előkészítése zajlik, a forgatás várhatóan 2014 januárjában lesz. Portman-nek ez az első rendezése, de a filmvásznon is szerepel majd, ő alakítja Oz édesanyját. A forgatókönyv elkészítésébe Ámosz Oz személyesen is besegített.

Oz családja archetipikus bevándorló család volt. Mussmanék Ukrajnából menekültek az antiszemitizmus miatt előbb Lengyelországba, majd Prágába, végül Jeruzsálembe, ahol az érzékeny, intelligens, négy-öt nyelven beszélő Fanja férjhez megy Klausnerhez, egy költői vénával megáldott, tizenhat-tizenhét nyelven olvasó, kétbalkezes szobatudóshoz. Fiuk, Ámosz a negyvenes-ötvenes évek Jeruzsálemében nő fel. 1952 januárjában Fanja Mussman, az író depressziós édesanyja öngyilkos lesz. Oz ezután szakít jobboldali apjával, tizenöt évesen egy kibucba megy traktorosnak (ott veszi fel az Oz nevet, amelynek jelentése: bátorság), és harminc évig kibuclakóként próbálja megtalálni, kikovácsolni saját identitását.

Szeretetről, sötétségről
Szeretetről, sötétségről

A könyv ugyanakkor Izrael Állam története is, az egész korszak története, az Ozzal együtt felnőtt zsidóké, akik túlélőkként egy „lakatlan szigeten” kötöttek ki, és otthont építettek maguknak.

Forrás: Kibic + The Guardian

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp