Kultúra minden sarkon – Kultlipótváros

Séta a Vígszínháztól a Szent István parkig, várostörténeti kalandozások az Újlipótvárosban vagy épp egy kóstolóval egybekötött beszélgetés a kóser konyha ügyes-bajos dolgairól. A programokban gazdag négy napon keresztül a XIII. kerület ezen részét egyszerűen csak Kultlipótvárosként emlegették.

A Zsidó Filmfesztivállal párhuzamosan november 7-től 10-ig négy napon keresztül a Kultlipótváros különböző programjai színesítették a főváros kulturális kínálatát. A fesztivál ideje alatt kiállítások, koncertek, könyvbemutatók, beszélgetések és gyerekprogramok várták az érdeklődőket.

Újlipótváros
Újlipótváros

A gazdag programkínálatból választásunk a vasárnapra esett, így volt részünk délelőtt egy társadalomtörténeti sétában Dr. Róbert Péter történész vezetésével. Besétáltuk Újlipótváros egy szeletét, és megidéztük a múltat. Az ismeretterjesztő barangolás útja a Vígszínháztól a Szent István parkig – és vissza – vezetett, amely során nemcsak a kerület híres-neves lakóiról esett néhány szó – a főszerepben Raoul Wallenberggel –, de a zsidó kultúra kerületben található emblematikus pontjairól is hallhattunk. Kiderült, melyek voltak a védett házak, milyen a rituális élethez szükséges boltok voltak a közelben, hogy 1911-ben a Hegedűs Gyula utca egyik bérházában alakítottak ki először imaszobát, vagy épp arról esett szó, hogyan lakhatott – a legenda szerint – Szálasi Ferenc a Hollán Ernő utcában. A résztvevők személyes élményeiket is elmesélték: egy idős hölgy arról beszélt, hogyan hurcolták el az egyik védett házból és élte túl a háborút, de akadt olyan is, aki iskolai élményeiről számolt be, vagy arról, egy barátja miként úszott át Budára a nyilasok elől, mielőtt belelőtték volna a Dunába. A séta végül a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga megtekintésével zárult.

séta Újlipótvárosban
séta Újlipótvárosban

Délutánra egy ételkóstolóval egybekötött beszélgetést néztünk ki magunknak, amely során a Kóser de finom (http://koserdefinom.hu/) gasztro-blog szerzőit, Rivkát és Cháját látta vendégül a Nosalty webszakács-könyv két tagja. Egy bájos félreolvasásból „kóser delfinek”-nek nevezett két blogger azt mondta, azért hozták létre a blogot, hogy bebizonyítsák, ami kóser az igenis lehet finom és egészséges. Megtudhattuk tőlük, miért merülhet fel az a kérdés, hogy a csirke hús-e. A Misna – vagyis a Tóra rendelkezéseihez kapcsolódó kérdések és válaszok gyűjteménye — ugyanis csak azon állatok húsát számítja a húsfélék közé, amelyek tejjel táplálják az utódaikat. Erre vonatkozik a „Ne főzd meg gödölyét anyja tejében” tórai idézet is.

A bloggerektől különleges vagy hagyományos, gyorsan és viszonylag könnyen elkészíthető ételeket ismerhettünk meg. Elhangzottak cékla- és sütőtök alapú receptek, és megtudhattuk, hogyan kell kóser rakott krumplit és szoljanka levest főzni. Háziasszonyi bakikat is bevallottak a gasztro szakértők, egyik alkalommal például olyan rossz lett a vendégeknek szánt sütemény, hogy csak a francia pékség csodás kész termékei mentették meg az estét.

Rivka és Chájá
Rivka és Chájá

„Kóser háztartást vinni, nagyon nehéz az elején, de idővel rettentő kreatívvá és tudatossá teszi az embert. A különböző előírások miatt sokszor azzal szembesülünk, hogy végül nem azt főzzük, amit kigondoltunk, hanem ami épp kapható a hentesnél” – mondták a bloggerek. A receptek és beszámolók írását hobbitevékenységnek tekintő szerzők nem titkolt célja az sem, hogy bátorítsák, segítsék, vagy épp ötleteket adjanak azoknak, akik vezetnének kóser konyhát, csak félnek nekiveselkedni.

A nap végén Marcsa Attila beszélgetett Fritz Zsuzsával, a Bálint Ház igazgatójával. Bepillantást nyerhettünk Fritz Zsuzsa életébe, amelynek a humoros és drámai eseményeiből egy háromfős színész csapat (Kerekes Viktória, Huzella Júlia és Jánosi Ferenc) készített játékos, improvizáción alapuló karikatúrát. A zsidó közösség egyik központi alakjáról megtudhattuk az est folyamán, hogyan érte futás közben baleset a Szarvasi Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Táborban, elmesélte az interneten rendelt kanapévásárlásának kálváriáját, de őszintén beszélt a Bálint Ház megnyitása után felmerült nehézségekről és igazgatói szerepvállalásának kezdetéről is.

Fritz Zsuzsa és Marcsa Attila
Fritz Zsuzsa és Marcsa Attila

A Kultlipótváros négy napja számos programot kínált, amelyek közül egyik-másik — például Garas Dezső filmjei és Raj Ráchel tortadíszítő workshopja — most fájóan kimaradt, de talán jövőre bepótolhatjuk az élményeket, ha az Újlipótvárosból újra – ha csak kis időre is – Kultlipótváros lesz.

Fotó: Káldori Dániel és Hajmási Péter

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp