Tarr Béláról neveztek el egy izraeli zenekart

A Bela Tar egy izraeli dreampop zenekar, amely tulajdonképpen egy tel-avivi énekesnő, Zoe Polanski szólóprojektje, amelyet 2010-ben hozott létre, miután már több helyi underground zenekarban is megfordult.

Bela Tar Band
Bela Tar Band

A Bela Tarnak eddigi egyetlen albuma 2010-ben, Pulsar néven jelent meg, a lemezen Polanski nem csak énekel, de gitáron is játszik, sőt a dalokat is ő maga szerezte. Általában angolul ír szövegeket, mert szerinte héberül nehezebb írni, de azért akadnak héber nyelvű dalai is.

Tarr Béla nevére egyrészt azért esett a választás, mivel a magyar rendező filmjeiben olyan lassan zajlanak az események, mint ahogy Zoe Polanski zenéje is hömpölyög, másrészt a Tarr rendezte Werckmeister harmóniák az énekesnő legkedveltebb filmje. A Bela Tar amúgy rengeteget koncertezik, főleg izraeli klubokban játszanak, de adtak már koncertet Berlinben és New Yorkban is. Idén szeptemberben ráadásul a hamburgi Reeperbahn Fesztiválon is felléptek. Zoe Polanski jelenleg éppen a Bela Tar második lemezén dolgozik. Tarr Béla nevéből pedig a második „r” egyszerűen csak a héberből való fonetikus átírás miatt maradt le.

Bela Tar album
Bela Tar album

 

http://www.youtube.com/watch?v=NVGos2nPaxE

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp