Szerelem, zene, Bretagne

A tavalyihoz képest idén még változatosabb tematikájú filmtermésből válogathattak az érdeklődők a Zsidó Filmfesztiválon, ahol többek között ún. zsánerfilmeket is levetítettek. A legjobb nyaraim részben az előítéletek és azok váratlan megváltozásáról szól, míg a Csinibabák egy nemzetközi dalfesztiválra készülő csapat életét és a homoszexualitást járja körbe.

A legjobb nyaraim
A legjobb nyaraim

Philippe Lellouche alkotása, A legjobb nyaraim részben coming of age, vagyis a felnőtté válás problémáival foglalkozó filmnek tekinthető; egy családi nyaralás történetét beszéli el a hetvenes évek Franciaországában. Főhőse egy tizenkét éves párizsi fiú, aki szüleivel, öccsével és két baráti házaspárral együtt Bretagne-ba utazik. A fiú nem csupán az első szerelmet, hanem több olyan, számára eddig ismeretlen jelenséget is megtapasztal, mint pl. a társadalmi és kulturális különbségekből fakadó előítélet, a felnőttek érzelmi válsága vagy egy biztosnak hitt családi kötelék felbomlásának lehetősége.

A legjobb nyaraim
A legjobb nyaraim

A rendező főként a nagyváros-vidék, fiatalabb versus idősebb generáció, illetve múlt-jelen ellentétére építi fel filmjét, az ütközési pontokat pedig legtöbbször humorral, valamint nem kevés iróniával ábrázolja. A konfliktusok alapja az, hogy Párizs és a tengerparti üdülőhelyek nyüzsgéséhez szokott emberek életükben először szembesülnek a francia vidék szélsőségesen monoton szabályszerűségével (nyaralás helyett csak az állandó munka létezik), a hétköznapok unalmával (az egyetlen szórakozási lehetőség az évente egyszer megrendezett falunap) és az előítélettel, amelyet az itt élők a falujukban nyaraló, zsidó származású idegenekkel szemben táplálnak. Amikor viszont a főszereplő apja, a kereskedő Claude segítséget nyújt a helyieknek, elsőként a gránitkitermelésben érdekelt nagybácsi, illetve a saját tejgazdaságot működtető gazda vállalkozásának fellendítésében, a vidéki emberekben alapjaiban változnak meg a nagyvárosiakkal kapcsolatos sztereotípiák. Egy átlagos vígjátékon messze túlmutató, lényeges kérdésekről esik szó tehát ebben a filmben. Az említett problémák mégsem a maguk drámaiságában, hanem humorosan vagy az egyes szituációkat ironikus szemszögből ábrázolva jelennek meg. A néző számára például emlékezetes jelenet marad, amikor a párizsiak a hetvenes évek tipikus diszkó-öltözetében keresik fel a falutól nem messze található palacsintázó bárt, hogy végre kimozduljanak a bretagni „porfészekből”, vagy amikor a három férfi először szembesül a falusi kocsma kézi telefonszámlálójával, amit a tulajdonosnő működtet.

A közeljövőben Magyarországon is forgalomba kerülő Csinibabák izraeli-francia koprodukcióban készült zenés vígjáték, amely szintén egy baráti társaságról szól, akik elhatározzák, saját számmal képviselik Izraelt az Universong elnevezésű nemzetközi versenyen.

A csinibabák
A csinibabák

A kissé széttartó, alapvetően humorosnak induló történetbe az alkotók időnként túlontúl is érzelmesnek ható elemeket vegyítettek, amelyek miatt a film az eredeti szándékokkal ellentétben nehezen teremt egyensúlyt a szatíra és egy átlagos vígjáték között. Az egyszerű, fülbemászó dalocska maníroktól mentes előadásához a végsőkig ragaszkodó csapat az összetartozásról, a barátságról, egymás támogatásáról énekel. Ám mindez csupán annak a fényében érdekes, hogy az egyik szereplőről időközben kiderül, hogy meleg, így a filmben helyet kap a másság elfogadásának problematikája. A homoszexuálisok társadalmi jelenlétének természetes ábrázolása e vígjáték egyetlen erőssége. Bizonyosan sikeresebb alkotás születhetett volna, ha az alkotók megmaradnak a dalversenyek kereskedelmi jellegének szatirikus ábrázolásánál, és nem erőltetik rá a szereplőkre az érzelgős dialógusokat, amelyek éppen úgy hatnak a nézőre, mintha a film megtekintése közben bekapna néhányat az egyik főszereplő, a profi cukrász Anat cukormázzal bevont muffinjaiból.

A csinibabák
A csinibabák

A legjobb nyaraim (Nos plus belles vacances)

színes, feliratos, francia vígjáték, 94 perc, 2012

Rendező: Philippe Lellouche

Forgatókönyv: Frédéric Petitjean

Szereplők: Gérard Darmon, Julie Gayet, Philippe Lellouche, Vanessa Demouy, ChristianVadim, Julie Bernard, Alain Doutey,  Nicole Calfan, Jackie Berroyer

Csinibabák

színes, feliratos, izraeli-francia, zenés vígjáték, 90 perc, 2013

Rendező: Eytan Fox

Forgatókönyv: Eytan Fox

Zene: Haim Frank Ilfman

Szereplők: Dana Ivgy, Efrat Dor, Keren Berger, Denis Sandler, Yael Bar-Zohar, Ofer Shechter, Anat Waxman

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp