Gasztro rovatot indítunk a Kóser de Finom nevű blog közreműködésével. Az oldalt két fiatal, zsidó háziasszony – Rivka és Chájá – vezeti. A szerzők célja, hogy megmutassák: ami kóser, az igenis lehet finom, ráadásul sokkal közelebb áll a reform, egészségközpontú étkezéshez, mint hinnénk. Rivka és Chájá ételreceptjeiből zsidó kultúrtörténeti érdekességeket is megtudhatunk. Ezen a héten a cékla kerül a terítékre!
Sokáig nem szerettem a céklát, ami főként az iskolai közétkeztetés bűne. Idén nyáron Heiszler Olivér mizós sült céklája után azonban rájöttem, hogy a cékla nem csak az az ecetes, kissé zselés állagú valami lehet, amit anno a suliban a rántott hús mellé kaptunk. Sőt! A cékla valójában egy csodálatos, különleges ízű gyökér, amit még a rabbik szerint is érdemes fogyasztani. Kultúrtörténetéhez még talán csak annyit, hogy az eredetileg a Földközi-tenger környékén őshonos növényt az i.e. második évezredben már a babilóniaiak és a főnicaiak is nagy mennyiségben termesztették. Mindezek után nem meglepő, hogy a babiloni rabbik is ismerték, ették és még véleményük is volt róla:
Babilóniai Talmud (BT) Bráchot traktátus 39a:
אמר רב חסדא תבשיל של תרדין יפה ללב וטוב לעינים וכ”ש לבני מעים
Rabbi Hiszda mondja: a céklaleves jó a szívnek, jó a szemeknek és különösen a beleknek.
Hát ezen a bölcsességen és a céklaszezonon felbuzdulva, vettem is a Lehel piacon egy kiló bébi céklát, friss tormát és el is készült szépen a Talmud által is ajánlott leves. Rivka meg is szavazta igazi borscsnak, miután elmondta, hogy a különböző szláv területeken milyen ejtési változatai vannak, jiddisül például באָרשט, borsht. A borscsot amúgy sokan tartják hagyományosan zsidó ételnek. Feltehetően azért, mert a keleti askenáz területeken vagyis Kelet-Európa, Oroszország területeiről elvándorolt zsidóság terjesztette el a receptet szerte a világban. Ez persze nem jelenti azt, hogy lenne bármilyen egységes nézőpont arról, hogy milyennek is kéne lennie ennek a céklalevesnek. Egy biztos csak, hogy van benne cékla. A Talmud is csak sejtelmesen annyit mond: “tavsil sel teredin” vagyis szó szerint: céklák főzete, amiről volt egy kis vitánk a rabbival, hogy ez most leves-e vagy főzelék, de szerintem leves.
A cékla, ami megfőtt, az a River Cottage Veg Everyday című szakácskönyvének ide vonatkozó receptje alapján készült. Érdekessége a többi céklaleveshez képest, hogy ehhez a leveshez nem azonnal főzzük a céklát, hanem közepes fokozaton, sütőben sütjük puhára, és csak utána turmixoljuk össze a zöldség alaplével.
-
Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.
Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!