Regina – londoni premier Rachel Weisz szinkronjával

November 6-án mutatják be Groó Diana Regina című filmjénak angol változatát Londonban, a Zsidó Filmfesztivál keretében. Regina hangját angolul Rachel Weisz szinkronizálja. A filmet a Budapesten a Zsidó Filmfesztivál keretében lehet megtekinteni november 10-én, 15:30-kor a Kinóban.

Groó Diana dokumentumfilmje az erős, karizmatikus Jónás Regina (1902-1944) történetét meséli, aki a világ első felszentelt női rabbijaként írta be magát a történelembe. Ortodox zsidó házaló lányaként Jónás Berlin „Scheunenviertel”-jében nőtt fel. 1924-ben kezdte meg tanulmányait a liberális „Hochschule für die Wissenschaft des Judentums”-ban (Zsidó Tudományos Tanulmányok Akadémiája), ezt követően pedig 1935-ben szentelték fel rabbivá. A náci uralom és a világháború idején prédikációiból és példátlan odaadásából erőt és bátorságot merített az üldözött német zsidóság. Jónás Reginát 1944-ben Auschwitzban végezték ki. Jónásról egyetlen fénykép maradt fenn, mely a film vezérmotívumaként is szolgál. A kép egy elszánt fiatal nőt ábrázol, aki magabiztosan néz szembe a kamerával.

Jónás Regina
Jónás Regina

A film során a korai huszadik századi berlini zsidó élet jelenetei kelnek életre: zsinagógák, zsidó iskolák, parkok, utcák és filmhíradók szövik át a filmet, mialatt Böhm Dániel szelíd hangja és Kardos Dániel zenéje mesél el nekünk egy egyedülálló történetet. Ami valaha kihívást okozott egy filmkészítő számára, az ma már a film legnagyszerűbb kreatív jellegzetességét jelenti. A film a 30. Jeruzsálemi Zsidó Fesztiválon Lia Díjat nyert a zsidó örökség művészi feldolgozásáért.

Rachel Weisz
Rachel Weisz

Groó Diana Regina c. filmjének fesztiválokon való megjelenései:

30th Jerusalem Film Festival 2013 July / Jewish Experience competition section- Lia Award for dealing with Jewish Heritage

Sarajevo International FilmFest 2013 August/ Documentary competition

53rd Krakow International Filmfest 2013 June/ Somewhere in Europe section

Berlin Jewish Film Festival 2013 May/ German premiere screening

Forrás: Balassi Intézet + akibic.hu

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp