Műtárgyak a Magyar Zsidó Levéltárból: Cédula a szolidaritásról

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A háború után a Joint neve Magyarországon szinte egybeforrt a córeszban nyújtott segítség fogalmával. Nagyszülők történeteiből ismerhetjük a különösen finom, egyenesen Amerikából érkezett mogyoróvajat, tejkonzervet, addig sosem kóstolt levesport. A cédula, amelyen a Joint neve áll jiddisül, a zsidó közösségek közti szolidaritás emlékét őrzi.

Mi az, hogy A matana fun amerikaner jiden durkh di ameriken dzhuish dzhoint distribushon komite?

Az 1914–ben alapított American Jewish Joint Distribution Committee, vagy röviden csak Joint neve Magyarországon szinte egybeforrt a córeszban nyújtott segítség fogalmával. Háború után cseperedő szülők, holokauszt után újrakezdő nagyszülők történeteiből ismerhetjük a különösen finom, egyenesen Amerikából érkezett mogyoróvajat, tejkonzervet, addig sosem kóstolt levesport. A Joint a háború után a Magyarországra visszatértek mintegy kétharmadát segélyezte. Népkonyhákat tartott fönn, támogatta a zsidó intézmények rendbehozatalát és fenntartását, hosszú lejáratú kamatmentes kölcsönöket biztosított a hazatérteknek az élet újrakezdéséhez, segítette a templomok és iskolák újjáépítését. A Joint ellen 1953-ban koncepciós pert indítottak a magyar hatóságok, majd az iroda bezárására és magyarországi tevékenysége felfüggesztésére kényszerítették.

Egy élelmiszercsomaggal érkezett Magyarországra a mellékelt cédula is, jelezve, hogy a csomag tartalma a Joint közvetítésével az amerikai zsidóktól érkezett ajándék. Hogy mindenki értse, a szöveg jiddisül van, és a Joint teljes hosszú angol nevét kiírták benne, természetesen a jiddis helyesírás szabályainak megfelelően. A zsidó közösségek közti szolidaritás emlékét őrző cédula a Magyar Zsidó Levéltár gyűjteményéhez tartozik.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp