Izraeli film kapja az Európai Filmakadémia operatőri díját

A Lemale et ha’halal (Kitölteni az űrt) című alkotás az ortodox zsidó közösség életét mutatja be egy zsidó lány sorsán keresztül, aki a szokások szerint ismeretlenül megy férjhez egy idősebb özvegy férfihoz. A film operatőre, Aszaf Szudri kapta az EFA operatőri díját.

A film főszereplője, egy 18 éves lány, aki arról álmodik, hogy megtalálja a hozzáillő párt egy olyan világban, ahol nélküle döntenek arról, kihez megy férjhez. A film hangvételét Jane Austen műveihez, valamint a Keresztapához és Hegedűs a háztetőn-höz hasonlítják a kritikusok.

Hadas Yaron
Hadas Yaron

A történet egy szűk közegben játszódik Tel Aviv egyik vallásos negyedében, ahova a modern élet egyáltalán nem tudott betörni, csupán a kívülről beszűrődő techno zene ütemes ritmusa zavarja meg a Purim ünnepséget.

A filmben gyönyörűen megvilágított hosszú jelenetek, megkapó közelik vannak. Az író-rendezőnő Rama Burshtein szintén haszid közegben nőtt fel, filmje sosem lépi át a szentimentalitás küszöbét, és kíméletlenül pontosan mutat be egy olyan kultúrát – nem tagadva annak pozitívumait sem —, amely a poszt-feminista érában felnövekvő generáció számára nagyon idegen.

Yiftach Klein, Hadas Yaron
Yiftach Klein, Hadas Yaron

Az EFA döntése szerint Ennio Morricone kapja az Európai Filamakadémia az idei év legjobb filmzenéért járó díját. A legjobb vágó elismerését Cristiano Travaglioli kapja a filmakadémiától Paolo Sorrentino cannes-i versenyprogramban vetített A nagy szépség című filmjének vágásáért. Sarah Greenwood látványtervezőként érdemelte ki az Európai Filmdíjat az egykori orosz cári udvart megidéző munkájáért Joe Wright Anna Karenina című filmjében.

Forrás: MTI + www.rogerebert.com

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp