Album készült az Ámos Imre és a XX. század című kiállításról

Az Ámos Imre és a XX. század című kortárs összművészeti kiállítás teljes anyagát összegyűjtő albumot mutattak be október 27-én a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, ahol az azonos nevű tárlat október 31-ig látható.

Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány, a Corvina és a Luther Kiadó valamint a Magyarországi Evangélikus Egyház gondozta a 176 oldalas albumot, amelybe egy DVD is kerül: Gothár Péter 1999-ben készült 23 perces kísérleti filmje, az Akasztottak.

Az irodalom címszó alatt tizenkét író, költő: Darvasi László, Ferdinandy György, Juhász Ferenc, Kertész Imre, Krasznahorkai László, Lator László, Parti-Nagy Lajos, Petőcz András, Podmaniczky Szilárd, Takács Zsuzsa, Tolnai Ottó és Závada Pál kézirata, levele, esszéje került a kötetbe.

A képzőművészeti anyagba 23 magyar művész több mint 50 alkotása látható.

Külön fejezetben mutatják be Ámos Imre 40 munkáját az Antal-Lusztig- és a Levendel-gyűjteményből, valamint a szolnoki Damjanich Múzeumból.

ámos
ámos

Ámos Imre (1907-1944) ukrajnai munkaszolgálata alatt 1942-ben papír híján nyírfakéregre rajzolt, ez megihletett tíz művészt, és ők is készítettek rajzokat 3 x 4 centiméteres kéregre. Fehér László például egy letakart szemű babát rajzolt tollal.

Az album minden fejezete zsoltáridézettel kezdődik, mert mint Galambos Ádám a kiállítás kurátora és az album egyik gondozója megjegyezte, a zsoltárok a zsidó-keresztény kultúra közös kincsei.

12
12

Az albumban a kiállítás védnökei: Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, Fabiny Tamás evangélikus püspök és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát írt rövid tanulmányt a kiállítást értelmezve.

Forrás: MTI

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp