Fotópályázatot hirdetett Robert Capa emlékére a Magnum fotóügynökség

Fotópályázatot hirdetett Robert Capa, a világhírű magyar származású fotóriporter születésének 100. évfordulóján, kedden a Magnum fotóügynökség.

Az ügynökség honlapja szerint a pályázat száz napig, egészen január 30-ig tart, ekkor nyílik meg a Capa in Color (Capa színesben) című kiállítás a fotóriporter hagyatékát gondozó New York-i International Center of Photography-ban. A projekt címe – Capa híres mondására utalva, amely szerint “ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel” – Get Closer (Kerülj közelebb).

A részletekről itt tudhat meg többet

A száz nap mindegyikén közzétesznek egy Capa-fotót, vele együtt egy ismert fotóművész hasonló tárgyú alkotását. Arra kérik a fotósokat a világ minden tájáról, hogy a Facebook, az Instagram és a Twitter közösségi oldalakra töltsék fel a Capa-fotóra adott saját képi válaszukat a “GetCloser100” címkével.

8
8

A pályázat célja, hogy száz nap alatt készüljön száz fotófolyam, amelyek mindegyikét egy Capa-kép inspirálta. A rendezők azt remélik, a pályázat idején a világ fotósai közelebb kerülnek Capa művészetéhez. Céljuk az is, hogy rávilágítsanak, a közösségi média alkalmas eszköz arra, hogy megmutassa a fotóművészet megtermékenyítő erejét.

Budapesten egyébként szintén megemlékeztek a 100 éve született fotográfusról, és emléktáblát avattak a tiszteletére az egykori V. kerületi lakóhelye, a Városház utca 10. szám alatti lakóház előtt 2013. október 22-én.

capa 3
capa 3

Nemrég pedig előkerült egy exkluzív hangfelvétel, amelyen az utókor először hallhatja Robert Capa hangját. A fotótörténet egyik legjelentősebb magyar származású haditudósítójával 1947-ben készített interjút a fotóművész születésének százéves évfordulója alkalmából a New York-i Nemzetközi Fotográfiai Központ és a Libération című francia napilap kedden tette közzé honlapján.

Az interjú itt hallható angol nyelven

A WNBC amerikai rádióban készült 23 perc 35 másodperces angol nyelvű felvételen Robert Capa – akit a műsorvezetők Bobnak szólítanak – az életrajzáról megjelent kritikákról, a Szovjetunióban John Steinbeckkel tett utazásáról, az egyik leghíresebb képéről, a spanyol polgárháborúban 1936-ban készült A milicista haláláról és a póker iránti szenvedélyéről beszél. Elmondja azt is, hogy mennyire megrázta egy amerikai katona halála, aki tőle három méterre vesztette életét 1945. április 18-án Lipcsében.

 

 

 

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp