Multikulti gasztroséták

A gyorsételek, a kínai és a kóser konyha, a legjobb borok, a kávék és Krúdy kocsmáinak világába kalauzolják el a gasztronómia és a főváros legendáira kíváncsi érdeklődőket a Hosszúlépés csapatának őszi sétái.

A november 2-i Egy falat Kína című sétán a kínai konyha különleges ízvilága mellett a keleti gyógyászattal, a kínai teákkal, sőt Petőfi kínai népszerűségének történetével is megismerkedhetnek a résztvevők Csontos Sára ázsiai gasztroszakértő segítségével, a kocsmakultúra és az irodalom iránt érdeklődőket pedig az október 26-i, Krúdy-fröccs sétára várják, amelyen Krúdy Gyula legkedvesebb kiskocsmáit és Óbuda építészeti érdekességeit látogathatják végig a résztvevők Koniorczyk Bori urbanista vezetésével.

Kóser Budapest címmel november 10-én a zsidó konyha világába kalauzolja a látogatókat Fűszeres Eszter, aki a VII. kerületben valaha virágzott kóser élet emlékeit is bemutatja. A séta résztvevői felkeresnek egykori húsüzemeket, éttermeket, pékségeket, miközben megismerhetik a sólet készítésének fortélyait, számos vallási előírást és érdekességet is.

fusz eszter
fusz eszter

Ahogyan az étkezésből, egy jó gasztronómiai összeállításból sem maradhat ki a kávé, így a szervezők október 27-én a Talpig feketében című sétán a budapesti kávékultúrával ismerketetik meg a csatlakozókat, akik felfedezhetik a déli belváros, a Ferencváros, a Kiskörút és a belváros hajdani kávéházait, és történeteket hallhatnak hajdani irodalmárokról, művészekről és örömlányokról is. A sétát Saly Noémi várostörténész vezeti.

Korábban, a “streetfood” programon október 18-án a gyorsan fogyasztható és szállítható utcai ételeket kínáló büféket, bárokat és bisztrókat, valamint a gyorséttermek kultúráját és múltját mutatta be Fűszeres Eszter gasztroblogger, a túra vezetője.

És a néhai budai borvidék rég elfeledett színtereire kíváncsiakat a Borászbástya című program várta október 19-én; a séta a budai Váron és a Tabánon át a Gellérthegy rejtett zugaiba vezetett, ahol fény derült arra, hogy mi a csiger, hol éltek a “kutya rácok”, hogyan hamisították az ősök a borokat és hogyan igyekezett életben maradni a budai Grinzing a filoxéra kártevő pusztítása után. A sétát Magyar Kornélia borblogger vezette.

Forrás: MTI

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp