Tom Stoppard és Irina Halip fehérorosz ellenzéki újságírónő kapta a PEN/Pinter-díjat

Tom Stoppard brit drámaírónak és Irina Halip fehérorosz ellenzéki újságírónőnek ítélték oda idén a brit PEN/Pinter-díjat.


A Nobel-díjas Harold Pinter emlékére 2009-ben alapított díjat évente egy brit írónak és egy olyan kollégájának adják át, akit az emberi jogok védelmezése, nézetei kinyilvánítása miatt üldöznek hazájában – ismertette a BBC hírszolgálata.
Sir Tom Stoppard a hétfői londoni díjátadó ünnepségen elmondta, hogy Irina Halip fehérorosz újságírót választotta másik díjazottnak. A 76 esztendős Stoppard kifejtette: azért esett Halipra a választása, mert az újságírónő a fenyegető börtönt is vállalva fogalmazta meg kritikáját a fennálló autokrata kormánnyal szemben.
Az újságíró az orosz Novaja Gazeta munkatársaként számos alkalommal tiltakozott az emberi jogok megsértése miatt is.
“Újságíróként kezdtem a pályámat és büszke vagyok arra, hogy egy bátor riporterrel oszthatom meg a díjat” – fogalmazott Stoppard, a Szerelmes Shakespeare, a Rosencrantz és Guildernstern halott és Az igazi című darabok világszerte nagy tekintélynek örvendő szerzője.
Halip elmondta: nagy megtiszteltetésnek tekinti a díjat, ami azért is sokat jelent számára, mert elismeri azt az igazságos küzdelmet, amelyet a belorusz emberek vívnak az emberi jogaik és méltóságuk megőrzéséért.
Irina Halip férjét, Andrej Szannyikovot, a fehérorosz ellenzék egyik vezető politikusát, aki vitatta a 2010-es választások tisztaságát, letartóztatták és 2011-ben ötévi börtönre ítélték Fehéroroszországban. Halip, aki felfüggesztett börtönbüntetést kapott, minden követ megmozgatott, hogy kiszabadítsa férjét, akit megkínoztak a hatóságok. Szannyikov tavaly kegyelmet kapott, és az országot elhagyva politikai menedékjogot kért Nagy-Britanniában, felesége azonban nem tarthatott vele.

Forrás: MTI

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp