Kafka – 130 – variációk

Kafka-variációk címmel programsorozatot rendez kedden és szerdán az író születésének 130. évfordulója alkalmából a budapesti Osztrák Kulturális Fórum, a Cseh Centrum és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár.

franz kafka plakat
franz kafka plakat
Elsőként Kafka Prágában címmel a prágai Franz Kafka Társaság kiállítását nyitják meg a Központi Könyvtárban. A társaság készítette a tárlatot, kilenc nagy panelen fotók, köztük budapesti utazásáról, Felice Bauerral készült fényképpel – fiatal barátnőjével 1917-ben járt a magyar fővárosban. Emellett dokumentumok, kiadott könyvei mutatják be az író életének legfontosabb helyszíneit és munkásságát – mondta Gál Róbert, a Cseh Centrum munkatársa az MTI-nek.
A tárlatot, amely november 9-ig látogatható, Markéta Malisová, a prágai Franz Kafka Társaság igazgatója mutatja be, és Csomós Miklós főpolgármester-helyettes nyitja meg kedden. A megnyitó után Kafka titkai címmel irodalmi estet tartanak, a házigazda Ungvári Tamás író, irodalomtörténész kalauzolja az érdeklődőket Kafka világában Kulka János és Fullajtár Andrea színművész közreműködésével.
 
Másnap, szerdán Szerző és mű – irodalomtudományi közelítések címmel német nyelvű nemzetközi konferenciát tartanak, elsősorban egyetemistákra számítanak az előadásokon – jegyezte meg Gál Róbert. Kiemelte: a kétnapos rendezvénysorozat célja, hogy minél több nézőpontból megmutassák Kafka életét és munkásságát, illetve betekintést nyújtsanak az ezerarcú író alkotói világába.

Franz Kafka (1883-1924) Prágában született és Ausztriában hunyt el, a prágai zsidó temetőben nyugszik. Cseh német-zsidó családból származott, németül írt és a soknemzetiségű monarchia polgára volt. Minden nap elment dolgozni egy biztosítótársasághoz, éjjelente művein dolgozott, halálos betegségével, a tuberkulózissal éveken át viaskodott. Leghíresebb regényei A per és A kastély, de számtalan novellát is írt.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp