//
Szerző:  Kibic  Készült: 2017 szept. 27, szerda

A Mazsihisz közleménye szerint a Zsidó Világkongresszus határozata kiáll minden zsidó vallásgyakorlat legitimitása mellett a világban és a Szentföldön egyaránt. Bár a hazai hitközség ezt áttörésként értékeli, az izraeli belpolitikai helyzet ennek egyáltalán nem látszik kedvezni.

„A Zsidó Világkongresszus legutóbbi ülésén, határozatot fogadott el, amelyben állást foglal a sokszínű zsidóság védelmében, az izraeli ultraortodoxia kezdeményezései ellenében” – olvasható a Mazsihisz közleményében. Erre a kiállásra azért volt szükség mert „a betérési törvény tervezett szigorítása már az ortodox betérők és rabbijaik egy részét is hátrányosan különböztetné meg, a Siratófal fölötti kontrollt pedig továbbra is kizárólag az ultraortodoxia gyakorolhatja”. Eszerint a zsidó vallás híveinek többsége egyfajta különös vallási diszkrimináció áldozata lett Izraelben.Történt ugyanis, hogy a nyáron az ultraortodox vallásos pártok nyomására az izraeli kormány befagyasztotta korábbi tervét, hogy a vallási reformirányzatok követelésére koedukált imádkozószakaszt hozzon létre a Siratófalnál. Sőt, ezt még meg is fejelték azzal, hogy az izraeli parlament, a Kneszet megszavazta a betérési törvényt, amely szerint csakis az ortodox rabbinátus intézheti a zsidó vallásba betérés ügyeit Izraelben. Így az ultraortodoxok politikai pártjaik segítségével szépen visszafordították azt a folyamatot, amely pár évvel ezelőtt elkezdte volna leépíteni az ultraortodoxok vallási monopóliumát az országban. Amivel az a legnagyobb probléma, hogy az ultraortodoxok nem tekintik a judaizmus legitim képviselőinek a másféle zsidó vallási irányzatokat.

A reform, konzervatív vagy éppen a Mazsihisz által képviselt neológ irányzatok számára akkor csillant fel a remény, amikor az előző 2013 és 2015 között fennálló izraeli kormánykoalícióba hosszú idő után nem kerültek be ultraortodox pártok. Így a zömében világi képviselők és kormánytagok a nem ortodox vallási irányzatok számára kedvező döntéseket is meg tudtak hozni. Ilyenek voltak a Siratófal feletti ultraortodox monopóliumnak a megszüntetése, illetve a különféle irányzatok által végzett betérések elismerése. A legutóbbi választásokat követően azonban az ultraortodox pártok visszakerültek a kormánykoalícióba, és ezzel vissza is állt a korábbi rend.

A múlt héten tartott ENSZ-közgyűlésre New Yorkba érkező Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök többek között az amerikai zsidó szervezetek képviselőivel (mármint a valódi többség képviselőivel, nem akiket a magyar kormány annak gondol) és a Zsidó Világkongresszus elnökével is találkozott. Bár a témák között kiemelt helyet foglalt el a Siratófal és a betérés kérdése is, egyelőre azonban nem úgy tűnik, hogy az izraeli kormányfő az amerikai zsidóság kicsit több mint a felét kitevő reform és konzervatív irányzatok kedvére szeretne járni. A JTA tudósítása szerint ugyanis a találkozókat követően Netanjahu kijelentette, hogy a reformok és a konzervatívok csupán figyelemfelkeltésre használják a Siratófalat, és ezzel a hátsóajtón bebújva akarnak elismerést szerezni saját irányzatuknak.Netanjahu számára tehát egyelőre fontosabb az izraeli ultraortodox pártok támogatása a kormányban, mint a diaszpórában jóval népesebb nem ortodox vallási irányzatok kérésének kielégítése. Ha ugyanis szembe menne az ultraortodoxok igényeivel, abban az esetben gyorsan széteshet a jelenlegi kormánykoalíció, ami valószínűleg előrehozott választásokhoz vezetne. A jelenlegi korrupciós botrányok közepette viszont nem biztos, hogy mindez Netanjahunak és pártjának lenne kedvező.

A Mazsihisz tehát hiába értékeli a Zsidó Világkongresszus általa is támogatott határozatát „nemzetközi áttörésként”, a jelenlegi izraeli belpolitikai helyzet ennek egyáltalán nem látszik kedvezni. Feltehetőleg annak sem lesz túl sok hatása, hogy a Siratófal és a betérés ügyében hét zsidó demokrata párti szenátor – köztük Bernie Sanders – is levelet írt Netanjahunak, amelyben arra figyelmeztetik az izraeli kormányfőt, hogy ezeknek a döntéseknek a következtében sérül a különféle zsidó vallási irányzatok közötti egyenlőség, és megtörhet az Egyesült Államok és Izrael között fennálló különleges kapcsolat.

Különböző zsidó vallási irányzat képviselői estek egymásnak a Siratófalnál - aKibic.hu Zsidó Közösségi Portál

A tóratekercseikkel érkező zsidó vallási reformirányzatok képviselői saját vallási szabályaik szerint kívántak imádkozni a Siratófalnál. Az ultraortodoxok viszont ezt nem igazán nézték jó szemmel. Előbb a biztonságiak, majd ultraortodox fiatalok próbálták feltartóztatni a zsidó reformirányzat és a konzervatív vallási irányzat, valamint a Siratófal asszonyai nevű mozgalom tagjait, akik szembeszállva az ultraortodoxok diktálta helyi előírásokkal azt akarták, hogy férfiak és nők közösen, saját tóratekercseikkel imádkozhassanak a szent fal tövénél.

tamogass

Szólj hozzá! Oszd meg!

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az aKibic.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kibicek
Ezeket láttad már?
« Február 2018 »
H K Sz Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28