//
Szerző:  MTI  Készült: 2017 szept. 21, csütörtök

Idén már több mint 30 ezer hászid zsidó érkezett szerdáig a világ különböző tájairól az ukrajnai Uman városába a zsidó újévet megünnepelni. A háromnapos umani zarándoklatot a hászid zsidók vidám táncos ünnepléssel töltik.

Az UNIAN ukrán hírügynökség információi szerint több mint másfél ezer rendőr biztosítja majd a rendet az ország középső részében, Cserkaszi megyében lévő településen a zsidó ünnep alatt. A zarándokok többsége az Egyesült Államokból, Izraelből, valamint Nagy-Britanniából, Hollandiából, Mexikóból és Argentínából érkezett idén Ukrajnába – közölte Dmitro Hriscsenko, a megyei rendőrség szóvivője a 112 Ukrajina hírtelevízióval.A zsidó újév, a ros hasána idén a Gergely-naptár szerint szeptember 21-re esik, viszont a gyakorlatban már 20-án napszálltakor beköszönt. A zsidó újév napja – mivel a zsidó naptár luniszoláris, azaz a holdhónapokon alapuló holdévet igazítják a napév hosszához – mindig újholdra esik.

Umanban a zarándokok szeptember 20-tól 22-ig szándékoznak tartózkodni. Az umani ünnepek fő eseménye Nachman rabbi sírjának felkeresése. A hászidok hite szerint ugyanis, ha az újévet a rabbi sírjánál köszöntik, az szerencsét hoz számukra az elkövetkező évben.

Az ukrajnai Uman zsidó temetőjében nyugszik Nachman rabbi (1772-1810), a beszlovi haszidizmus alapítója, aki tanításaiban az Istenhez való egyszerű és örömteli viszony, a tánc és az ének fontosságát hangsúlyozta. Nachman rabbi sírjához minden évben több tízezer hászid zsidó zarándokol el. A háromnapos umani zarándoklatot a hászid zsidók vidám táncos ünnepléssel töltik.

Ritka betekintés a haszidok rejtett világába - aKibic.hu Zsidó Közösségi Portál

Egy izraeli fotóriporter évek óta fényképezi a jeruzsálemi ultra-ortodox és haszid zsidó közösségeket. A képek egy sokak számára ismeretlen világot tárnak fel, és megelevenítik mind a zsidó vallási szertartásokat, mind pedig a mélyen hívő haszidok mindennapjait. Gil Cohen-Magen izraeli fotóriporter a Reuters hírügynökségnek készített képeket Meá Sáárimban, Jeruzsálem ultra-ortodoxok lakta negyedében, ahol számára egy teljesen ismeretlen világ fogadta.

tamogass

Szólj hozzá! Oszd meg!

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az aKibic.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kibicek
Ezeket láttad már?