//
Következő ünnep: PESZAH - פֶּסַח

A varázslatos újratöltődő gyümölcskosár

  • Bálint Ház (1065 Budapest, Révay u. 16. )
  • 2017 febr. 12, vasárnap
  • 15:00
Ökodélután óriási gyümölcsevéssel, természet-imádattal, kreatív újrahasznosítással és a fák születésnapi felköszöntésével.

Hogyan segítheti a judaizmus a szervadományozást?

A zsidó vallási törvények szerint a szervadományozás tilos, a halottakat ugyanis teljes egészükben kell eltemetni. Ezzel az érveléssel azonban nem mindenki ért egyet, és a halál meghatározásának alternatív magyarázatával élteteket mentenek meg.

A nagylelkűségről – Kelemen Katalin, a Szim Salom rabbijának dróséja / Kol Nidré 5777

A világ megteremtésére készülődve az Örökkévaló nagy dilemma elé került. Két fő attribútuma közül melyik segítségével teremtse meg a világot? Ha a cedek-et: az igazságosságot választja, akkor a sok büntetés – hiszen annyi bűn lesz a világban! – rideggé, keménnyé teszi a világot, élhetetlen hellyé. Ha viszont a cheszed-del, a szeretettel teremti meg, akkor a szabályok, törvények, büntetés hiánya miatt káosz lesz, túlkapások, elharapóznak a rossz tettek, a bűnök. Ezért hát az Örökkévaló egy masszát gyúrt a cedek-ből és a cheszed-ből, s ezzel a keverékkel hozta létre a világot.

Különböző zsidó vallási irányzat képviselői estek egymásnak a Siratófalnál

A tóratekercseikkel érkező zsidó vallási reformirányzatok képviselői saját vallási szabályaik szerint kívántak imádkozni a Siratófalnál. Az ultraortodoxok viszont ezt nem igazán nézték jó szemmel.

Héber Nyelvi Központ filmklub: Sh’Chur

Izraeli filmdráma, Shmuel Hasfari, 1994, 100'
Héber nyelven, angol felirattal

A befejezetlenség áldása – Kelemen Katalin, a Szim Salom rabbijának dróséja / Ros HáSáná 5777

A tesuvá, amely szó szerint megtérést, visszatérést jelent, nemcsaK a Ros Hásánától Jom Kippúrig tartó Jámim Noráim időszaknak, de az egész judaizmusnak is központi gondolata, sokkal tágabban értendő, mint bűneink, vétkeink megbánása. A tesuvá általánosabb értelemben megtérés – visszatérés a legjobb önmagunkhoz, a bennünk lévő Jóhoz – s ez egy életen át tartó folyamat.

Jom Kippur a Szim Salom Hitközséggel

Istentisztelet, közös tanulás, böjt: töltsük együtt Jom Kippur előestéjét és Jom Kippur napját a Szim Salom Hitközségben! Az imák és tanulások rendje a következőkben olvasható.

„Hittan helyett inkább vallásismeretet kellene tanítani”

Vallásokról közérthetően indult beszélgetéssorozat a Bálint Házban, amely keretében 11 vallás, vallási irányzat kerül bemutatásra. A beszélgetések házi gazdájával Szunyogh Szabolcs író, újságíróval, több vallással foglalkozó ismeretterjesztő könyv szerzőjével többek között a vallások ismeretének fontosságáról, az egyházak oktatásban betöltött szerepéről és az iszlám elleni uszítás problémáiról beszélgettünk.

Lemondtak egy jom kipuri rendezvényt, mert nem engedték a nőket énekelni

Lemondták a jom kipur zsidó ünnepre, az engesztelés napjára Tel-Aviv központjába tervezett közös éneklést, miután általános tiltakozás kezdődött amiatt, hogy a szervezők egyikének követelésére női énekesek nem léphettek volna fel. A mélyen vallásos zsidók számára ugyanis tilos nők éneklését hallgatni.

Egyszer talán júliusban is ünnepelhetjük a hanukát

Elméletileg a Föld mozgásának sebessége és a naptárak tökéletlensége miatt a téli ünnepek akár nyárra is tolódhatnak. Valószínűleg azonban valakik előbb vagy utóbb gondoskodni fognak arról, hogy a hanuka téli ünnep maradjon a karácsonnyal együtt.

Kibicek
« Március 2017 »
H K Sz Cs P Szo V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31