//
Szerző:   Készült: 2018 febr. 09, péntek
 A nagy érdeklődésre való tekintettel ismét megrendezésre kerül Balázs Gábor Mindennapi zsidóság című szemináriuma. A témák ebben a félévben elsősorban az aktuális zsidó ünnepekre koncentrálnak, de a kurzus egésze érinti a zsidó élet szinte minden területét, beleértve a zsidó élet fontosabb eseményeit és alapfogalmait, egészen a zsidó jog és etika kérdéseiig. 

A Bálint Ház a Mozaik Zsidó Közösségi Hubbal együttműködve a nagy érdeklődésre való tekintettel megismétli Mindennapi zsidóság című bevezető kurzusát. A témák ebben a félévben elsősorban az aktuális zsidó ünnepekre koncentrálnak, de a kurzus egésze érinti a zsidó élet szinte minden területét, beleértve a zsidó élet fontosabb eseményeit és alapfogalmait, egészen a zsidó jog és etika kérdéseiig. A kurzus egésze során hallhatunk előadást többek között az őszi ünnepekről, és a zsidó hagyomány legfontosabb intézményeiről, fogalmairól. Az előadásokat Dr. Balázs Gábor tartja, aki képzettségét elsősorban izraeli egyetemeken szerezte. E kurzust többek között az különbözteti meg számos más bevezető tanfolyamtól, hogy célja még rejtve sem a hittérítés vagy az apológia, és nyíltan foglalkozik a zsidó hagyománnyal kapcsolatos tudományos vagy erkölcsi problémákkal.

Az előadások a tudományos ismeretterjesztés igényével lépnek fel, klasszikus és modern zsidó források tanulmányozására épülnek és végig nyitott párbeszédet biztosítanak a résztvevők számára. Az előadássorozat jellegénél fogva élvezhető azok számára is, akik már rendelkeznek háttér ismeretekkel, de azoknak is, akik még csak most kezdik az ismerkedést a zsidó hagyománnyal.

Az előadások témái

Az előadásokra kéthetenként csütörtökön kerül sor!

02.08. - Le a Dávid csillaggal, avagy mik az igazi zsidó szimbólumok?
02.22. - Purim és Eszter könyve – hogyan olvassunk Bibliát egy vallástörténész szemüvegén keresztül?
03.08. - Mi a különbség a szombat és a sábát között?
03.22. - Tények és értékek pészáchkor: történelmi tény az egyiptomi kivonulás?

04.05. pészáchi szünet

04.19. - Jom háácmáut: Izrael és a vallás kérdése
05.03. - Mi a fene az az ómerszámlálás és a lág báomer?
05.17. - Egy szövetség története: hogyan lett sávuot a Tóraadás ünnepe (új aspektusok)
05.31. - Egy másik szövetség története: a körülmetélés
06.14. - A szövetség megerősítése: bár micvá és bát micvá

Helyszín: Paulay Ede utca 1. (Izraeli Kulturális Intézet)

További részletek: www.balinthaz.hu

 

 

 

tamogass

Szólj hozzá! Oszd meg!

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az aKibic.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kibicek
Ezeket láttad már?