//
Szerző:  Kibic  Készült: 2017 okt. 17, kedd
  • Kőleves Vendéglő
  • 2017 okt. 19, csütörtök
  • 19:00

A Talmud nem csak Nőknek ezúttal egy izgalmas időutazásra invitál Mózes idejébe. Az este folyamán egy történész és a szófer (Tóra-író) szemüvegén keresztül nézzük meg, mit jelent a hagyomány állandósága a zsidóságban.

Ha a Tóra örök, mondja a zsidó hagyomány, hogyan lehetséges az, hogy mégsem értette az a Mózes Akiva órjáának történéseit, aki személyesen kapta meg a kőtáblákat az Örökkévalótól? Időutazunk napjainkból az i.e. 2. évezredbe, Mózes idejébe, a találkozási pont pedig a 2. század, Rabbi Akiva „tanterme” lesz.Egy este, amikor a történész és a szófer (Tóra-író) szemüvegén keresztül nézzük meg, mit jelent a hagyomány állandósága a zsidóságban. A 6. században szerkesztett talmudi szövegeinkben feltűnik Mózes és a Tóra az i.e. 2. évezredből, és mindehhez hogyan viszonyulunk mi, mintegy 1500 évvel később? Vannak szövegek, amik már nem jelenthetik ugyanazt, mint őseinknek. A néhol igen nagynak tűnő ellentmondás kizökkent-e minket? Tudunk-e azonosulni azzal és kell-e egyáltalán mindennel, ami a Tórában és a Talmudban áll? Elkalandozunk majd a héber betűk világába is, ugyanis az Örökkévaló koronákat kötött egyes betűkre. De miért? Mózes időutazásából ez is kiderül.

Akik kalauzolnak minket a különböző tér és idősíkok között: Dr. Komoróczy Szonja Ráhel és Farnadi-Jerusálmi Márk Micha.

Az előadáshoz előtudás és a héber nyelv ismerete nem szükséges.

Komoróczy Szonja hebraista, jiddisista. Az MTA TK Kisebbségkutató Intézetének tudományos munkatársa, fő kutatási területe a magyar zsidó kultúrtörténet. Az ELTE Hebraisztika szakán és a CEU-n zsidó vallást, irodalmat, valamint történelmet tanít.

Farnadi Micha Budapesten született. Számítógépes grafikát tanult a jeruzsálemi Hadassza Főiskolán, ahol nyomdász üzemmérnöki diplomát szerzett. Okleveles szófer (tóratekercs-író) és báál megiáh (tóratekercs-ellenőrző), valamint zsidó művelődéstörténész (MA). Ma főleg régi tóratekercsek felújításával foglalkozik, valamint mezüzéket és doktori disszertációt ír. Nős, feleségével, Shanaval és öt gyermekével Jeruzsálemben lakik.


Ajánlott hozzájárulás az eseményhez: 500 Ft

Facebook esemény: facebook.com/events/263029010885062/

Akik nélkül az est nem jöhetne létre: Mozaik Hub, Paideia, Limmud Mo. Alapítvány

tamogass

Szólj hozzá! Oszd meg!

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az aKibic.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kibicek
Ezeket láttad már?
« Február 2018 »
H K Sz Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28