//
Szerző:  Kibic  Készült: 2018 márc. 09, péntek
Címkék:

Samuel Maoz a díjnyertes Foxtrott rendezője a Magyar Narancsnak beszélt arról, hogyan sikerült feldolgoznia háborús élményeit, milyen események ihlették filmjét, és hogyan próbálnak hatást gyakorolni az izraeli politikusok a filmek megítélésére.

Samuel Maoz Foxtrott című filmjét nemrég mutatták be a hazai mozikban. Ebből az alaklomból készített interjút a Magyar Narancs az izraeli rendezővel. A Foxtrott több filmes díjat is kapott már, köztük a legrangosabb a Velencei Filmfesztivál zsűrijének nagydíja volt, sokáig úgy tűnt, hogy jó esélyekkel indul a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért, de végül nem került be a legjobb öt film közé.

Samuel Maoz

A Narancs interjújából kiderül, hogy Maoz húszévesen, egy tank lövészeként vett részt az 1982-es libanoni háborúban, amelyből komoly traumákkal került ki. Arra ugyanis senki sem készítette fel, hogy hirtelen embereket kellett ölnie, első, Libanon című filmjében ezt a traumát próbálta feldolgozni. „Katonaként nem volt más választásom, tettem, amit tennem kellett, de ez is épp elég volt, hogy felelősnek érezzem magamat” – mondta a rendező.

Maoz arról is beszélt, hogy orvosi marihuánát használ, hogy ne legyenek rémálmai. Sokáig poszttraumás stressztől szenvedett, ezért is csak 46 éves korában készítette el első filmjét. Miután bemutatták a Libanont, kiderült, hogy nincs egyedül ezzel a problémával, és az izraeli társadalom tele van a hozzá hasonló esetekkel.

Az sem segített a háborús traumák feldolgozásában, hogy holokauszttúlélő szülei szemében az ő generációja elkényeztetett gyerekeknek számított, akik egy napsütötte országban cseperedtek fel, és semmi okuk nem lehet a panaszra. Ráadásul a háborút is ép bőrrel megúszta, így már tényleg egy rossz szava sem lehetett. Izraelben ugyanis „minden trauma a holokauszt tükrében mérettetett meg”.Az izraeli rendező az interjúban elmondta, hogy a Foxtrott története is részben egy személyes élményen alapszik. Maoz egyik lánya egy nap busszal ment iskolába, és húsz percre rá, miután elindult, bemondta a rádió, hogy egy terrorista felrobbantotta magát azon a buszjáraton, és sokan meghaltak. A rendező a mobilszolgáltatás összeomlása miatt egy óráig nem tudta elérni a lányát, és ez volt élete legkeservesebb órája. Végül kiderült, hogy a lánya pont lekéste azt a buszt, de a fim történetének ez a szörnyű várakozás is meghatározó eleme lett.

A Foxtrottot sikerei ellenére az izraeli kulturális miniszter Izrael-ellenesnek nevezte. Erről Maoz azt mondta, hogy az ilyen minősítésekkel „a politikusok pontosan azt demonstrálják, amiről a film szól”. Szerinte ezzel csak rájátszanak a régi traumákra, „folytonosan ezeket a gombokat nyomogatják, közben meg olcsó szlogeneket pufogtatnak, amelyeknek semmi közük a valósághoz”. „Elég sokat elmond a helyzetről, hogy úgy mentek neki a filmemnek, hogy meg sem nézték” – vélekedett a rendező.

(Magyar Narancs)

tamogass

Szólj hozzá! Oszd meg!

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az aKibic.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kibicek
« Március 2018 »
H K Sz Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31