//
Szerző:  Kibic  Készült: 2018 febr. 16, péntek
Címkék:

A Foxtrott című izraeli film korábban a Velencei Filmfesztiválon nyerte el a zsűri nagydíját, most Magyarországon is megtekinthető a Cirko Film jóvoltából. A filmet egyébként az izraeli oktatási és kulturális miniszter szerint egyáltalán nem kellene külföldön bemutatni.

A Samuel Maoz által rendezett Foxtrott több díjat is elnyert, megkapta a zsűri nagydíjának számító Ezüst Oroszlánt a Velencei Filmfesztiválon, de az Izraeli Filmakadémia is a legjobb filmnek választotta. Indulhatott az idei Oscar-díjért is a legjobb idegen nyelvű film kategóriába, ahol ugyan sokáig versenyben volt, de végül nem került be a legjobb öt film közé.

A film tartalma röviden: Michael és Dafna házába becsönget az izraeli hadsereg egyik tisztje, hogy elmondja nekik: fiuk, Jonathan szolgálat közben életét vesztette. Michael csendben szeretne gyászolni, és egyre kevésbé bírja a buzgó rokonság és a jóindulatú katonai hivatalnokok tolakodását. Miközben felesége nyugtatókkal enyhíti fájdalmát, a férfi egyre dühösebben tombol. Egy nap azonban váratlan fordulat történik, és szürreális események sorozata veszi kezdetét.

A filmhez egy kisebb botrány is kapcsolódik, mivel Miri Regev izraeli oktatási és kulturális miniszter a Foxtrottal kapcsolatban kijelentette, szégyen, hogy egy olyan film képviselje Izraelt nemzetközi fesztiválokon, amely sérti az izraeli hadsereg jó hírnevét. Bár Regev elismerte, hogy nem látta a filmet, csak hallott róla, de szerinte az olyan jelenetek miatt, mint amelyben például izraeli katonák súlyosan bántalmaznak egy palesztint egy ellenőrző pontnál, nem lenne szabad a filmet külföldön forgalmazni.

tamogass

Szólj hozzá! Oszd meg!

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az aKibic.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kibicek
« Március 2018 »
H K Sz Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31