//
Szerző:  Kibic  Készült: 2017 szept. 28, csütörtök
  • Eleven Blokk Művészeti Alapítvány kiállítótere (1111. Budapest, Kende utca 1.)
  • 2017 okt. 02, hétfő
  • 18:00
  • 2017 okt. 31, kedd

Tavaly tavasszal megöltek egy izraeli férfit Tiszakécskén, az eset nagy port kavart a médiában. Ennek a történetnek eredt nyomába Szász Lilla fotóművész és Hidas Judit író, és végül született ebből egy kiállítás az OFF Biennálé keretében.

Valahol egy magyar kisvárosban meggyilkolnak egy külföldi turistát. A hír sokkolja a közvéleményt. Ritkán ölnek meg Magyarországon külföldieket, még ritkábban járják hátizsákos turisták a magyar vidéket. Az sem nevezhető tipikusnak, hogy az illető nomád körülmények között, egy vasúti állomás mellett ver sátrat, és itt tölti hosszú heteken keresztül a napjait.

Idegen a senkiföldjén (Fotó: Szász Lilla)

A tragédiával végződő történet nem Magyarország egyik legsötétebb zugában esett meg, ahol tombol a nyomor és a szegénység. A hely egy szépen fejlődő alföldi kisváros, ahol virágzik a turizmus, néhány nagyobb vállalkozás is hozzájárul a város gyarapodásához. Nincs kilátástalan nyomor. Ugyanakkor rengeteg árva gyerek él itt nevelőszülőknél. A helyi értelmiség szégyenteljes, ámde véletlen esetként tekint erre a gyilkosságra, és elsősorban azon sajnálkozik, hogy a kisváros csak e véres ügy miatt kerül fókuszba a médiában.

A kiállítás nem csupán az áldozat és a gyilkosok történetére fókuszál, hanem magára a kisvárosra, és az ott lakó polgárokra. Vajon tényleg csupán a véletlen műve, hogy megtörténhet egy ilyen borzalmas eset? Kié a felelősség? A gyilkosé, az áldozaté vagy a társadalomé?

Idegen a senkiföldjén (Fotó: Szász Lilla)

Szász Lilla fotóművész és Hidas Judit író közös alkotói projektjének nem célja, hogy dokumentarista módon adja vissza a hétköznapi valóságot. A kiállításon bemutatott történet számos fiktív elemet is tartalmaz.

További részletek: www.idegenasenkifoldjen.hu

Facebook: www.facebook.com/events/1582012945155142/

A megnyitó időpontja: október 2., 18 óra

Helyszín: Eleven Blokk Művészeti Alapítvány kiállítótere

A cím: 1111. Budapest, Kende utca 1.

A kiállítás október 2-31-ig tekinthető meg korlátozott nyitva tartással.

Vádat emeltek az izraeli turistát agyonverő fiatalok ellen - aKibic.hu Zsidó Közösségi Portál

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és kábítószer birtoklása miatt vádat emelt két férfivel szemben, akik tavaly áprilisban Tiszakécskén agyonvertek egy izraeli turistát. Az előzetesben lévő fiatal férfiak akár életfogytig tartó fegyházbüntetést is kaphatnak. A 40 éves izraeli állampolgárságú sértett azért érkezett 2016 márciusában Magyarországra, mert meg akart tanulni magyarul.

tamogass

Szólj hozzá! Oszd meg!

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az aKibic.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kibicek
Ezeket láttad már?