//
Szerző:  Kibic  Készült: 2017 szept. 07, csütörtök

A különleges technikával színezett fotókat osztrák keresztény zarándokok számára készítették. Az abban az időben ritkaságnak számító színes felvételeken azonban nem biztos, hogy mindent a valóságnak megfelelően ábrázoltak.

Az Izraeli Nemzeti Könyvtárban őrzött fotóalbumok egyikében igen különleges képeket lehet találni. Az első ránézésre inkább olajfestményeknek tűnő színes fotók 1900-ban, az akkoriban a Török Birodalomhoz tartozó Izrael földjén készültek osztrák keresztény zarándokok számára.

Színes kaftános zsidók Jeruzsálemben

Abban az időben ugyanis a turisták maguk nem készítettek minden egyes méteren megállva fotókat magukról és az általuk látogatott vidékről, hanem helyi fotósok csináltak képeket, amelyeket aztán a zarándokok szépen kiválogathattak maguknak. Esetleg a turisták kérésére készítették el a felvételeket.

A Sziklamecset Jeruzsálemben

Az albumban őrzött fotók azonban nem csak ettől különlegesek, hanem az akkoriban elég ritkának számító színes ábrázolásoktól is. Ezek a fényképek ugyanis egy fotokróm elnevezésű technika segítségével lettek színesek, az eljárást egy svájci nyomdacég találta ki az 1880-as években, és tette népszerűvé világszerte.

A Jordán folyó

A színes fényképekkel ellentétben a fotokróm nem az eredeti színeket örökíti meg, hanem egy nyomdai eljárással kerülnek a színek az eredetileg fekete-fehér negatívokra. Így aztán, amennyiben nem kaptak a cég zürichi műhelyében megfelelő instrukciókat a színekkel kapcsolatban, akkor bizony a svájci nyomdászok fantáziájára lett bízva, hogy milyen színeket használnak a nekik elküldött felvételekhez.

Ráhel sírja

Valószínűleg az Izrael földéről készült fotókkal is ez lehetett a helyzet, így az osztrák turisták számára készült emlékképek színkavalkádja nem biztos, hogy teljes mértékben a valóságot adja vissza. A képek nagy része Jeruzsálemben és annak környékén készült.

Az oroszlános kapu, Jeruzsálem

Étkezés

Kőhordók Jeruzsálemben

Betlehemi nő

Imádkozó muszlimok

A Jaffa-kapu, Jeruzsálem

Pitaárusok Jeruzsálemben

Arab szabó

Imádkozók a Siratófalnál


(Haaretz)

tamogass

Szólj hozzá! Oszd meg!

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az aKibic.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kibicek
Ezeket láttad már?
« Február 2018 »
H K Sz Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28