//
Következő ünnep: Hanuka - חנוכה
Szerző:  Kibic  Készült: 2017 júl. 27, csütörtök

Eddig csak az láthatta a múzeumban kiállított tárgyakat és dokumentumokat, aki ellátogatott a Lengyelországban található egykori haláltábor területére. Az Auschwitz Múzeum most viszont először indít útjára egy 1150 darabból álló vándorkiállítást, amely első körben 14 európai és észak-amerikai városba jut majd el.

2016-ban több mint kétmillióan látogatottak el a Lengyelországban található Auschwitz-Birkenau Állami Múzeumba, amely a hírhedt náci haláltáborban meggyilkolt 1,1 millió embernek állít emléket. A múzeum látogatói egy igen erős kiállítás keretében ismerhetik meg Auschwitz történetét, éppen azokban a téglaépületekben, ahol annak idején elhelyezték a fogvatartottakat. A kiállítás külön kiemeli a gázkamrákba küldött emberek hajából és cipőjéből készült halmokat.

Egy auschwitzi barakk a vándorkiállítás anyagából

Auschwitz rémségét eddig csak azok láthatták, akik ellátogattak a helyszínre, idén decembertől azonban a kiállítási anyag egy részét a világ több pontjára is eljuttatják majd a múzeum szakemberei. Az Auschwitz Múzeum első nemzetközi vándorkiállása – amelyet a spanyol Musealiával szerveznek közösen – a Nem is olyan régen, nem olyan távol címet viseli majd és 1150 kiállítási tárgyat visz el először hét európai, illetve hét észak-amerikai nagyvárosba.

A vándorkiállítás célja, hogy egyrészt választ adjon az Európában egyre erősödő antiszemitizmusra, másrészt pedig oktatási anyagként szolgáljon azoknak a fiatal generációknak, amelyek egyre távolinak érzik maguktól a holokauszt történetét. Piotr M. A. Cywiński, az Auschwitz Múzeum igazgatója szerint ugyan semmi sem helyettesítheti a látogatást a 20. század legnagyobb bűntettének helyszínén, de ez a kiállítás, amelyet a világon most nagyon sokan láthatnak majd, egy komoly figyelmeztetés lehet mindazok számára, akik a jövőt a gyűlöletre, a rasszizmusra, az antiszemitizmusra és más emberek mélységes megvetésére építenék.

A vándorkiállítás anyaga nagyrészt az Auschwitz Múzeum gyűjteményére épül, de lesznek kölcsönzött tárgyak is olyan intézményektől, mint a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum vagy az izraeli Jád Vasem. A kiállított tárgyak között lesznek majd barakkok a táborból, egy olyan teherautó, amelyen a deportáltakat szállították, illetve túlélők személyes tárgyai. Ezek között például egy Siegfried Fedrid nevű holokauszttúlélő takarója, amelyet megtarthatott magának és még öt másik fogolynak Dachauban.

A vándorkiállítás szervezői azt remélik, hogy olyan emberekhez is eljutnak majd, akik még soha nem jártak az eredeti auschwitzi helyszínen, az utazó kiállítást ugyanis ebben a formában akár több millió emberhez is el lehet vinni. Az első állomás decemberben Madrid lesz, ezután a tervek szerint az elkövetkezendő hét évben további 14 nagyvárosba jutnának el.

(Smithsonian)

Egy különleges auschwitzi képeslapokat tartalmazó albumról itt lehet olvasni:

Szívélyes üdvözlettel Auschwitzból - aKibic.hu Zsidó Közösségi Portál

Az Üdvözlet Auschwitzból című könyvben olyan hátborzongató képeslapokat gyűjtöttek össze, amelyeket az egykori náci haláltáborba látogató turisták küldözgettek szeretteiknek. A látogatók ugyanis úgy írtak Auschwitzból, mintha valami tengerparti üdülésen lennének. A könyvet Paweł Szypulski lengyel művész állította össze, aki 2008-ban kezdte el gyűjteni az Auschwitzból feladott egykori képeslapokat.

Szólj hozzá! Oszd meg!

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az aKibic.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kibicek
Ezeket láttad már?
« Január 2018 »
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31