//
Szerző:  jta.org  Készült: 2018 márc. 26, hétfő

A zsidók a saját akaratukból költöztek a gettókba, hogy megszabaduljanak a nem zsidóktól, mondta egy interjúban Kornel Morawiecki, volt lengyel képviselő, aki egyébként az édesapja a mostani miniszterelnök, Mateusz Morawieckinek.

„Tudja, hogy ki üldözte a zsidókat a varsói gettóba? Maga szerint a németek? Nem. A zsidók önként mentek oda, mert azt mondták nekik, hogy az egy olyan elzárt terület lesz, ahol nem kell együtt lenniük azokkal a rohadt lengyelekkel.”, mondta szó szerint Kornel Morawiecki a Kultúra Liberalna nevű online magazinnak egy múlt kedden megjelent interjúban.

Tudni kell, hogy a lengyel zsidóság majdnem teljesen megsemmisült a második világháborúban. És 200 ezer zsidó haláláért közvetlen felelősség terheli a lengyeleket.

Kornel Morawiecki

A lengyel miniszterelnök-helyettes, Bartosz Cichocki a kormány nevében elhatárolódott a kijelentéstől.

Eközben továbbra is feszült diplomáciai légkör van Lengyelország és Izrael között annak a lengyel törvénynek köszönhetően, amely bünteti, hogy a lengyelek felelősségét is fel lehessen vetni a nácik által elkövetett második világháborús bűntettekért Lengyelországban.

Egyes zsidó csoportok úgy vélik, a törvény korlátozza több ezer lengyel tevékenységének a kutatását és megvitatását, akik elárulták a zsidókat a németeknek és segítettek a kiirtásukban. 

Legutóbb egyébként a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki kijelentései verték ki a biztosítékot, amikor arról beszélt, hogy a holokausztnak nem csupán német, ukrán és lengyel, hanem zsidó elkövetői is voltak.

 

Idegengyűlölőnek és rasszistának nevezte Orbánt az ENSZ emberi jogi biztosa - aKibic.hu Zsidó Közösségi Portál

Az ENSZ emberi jogokért felelős vezetője a megszokottól eltérően igen kemény hangot ütött meg hétfőn Magyarországgal és Lengyelországgal szemben, amikor kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy a két országban egyre nagyobb veszély fenyegeti a civil szabadságjogokat.

tamogass

Szólj hozzá! Oszd meg!

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az aKibic.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kibicek
Ezeket láttad már?