//
Szerző:  Kibic  Készült: 2018 márc. 07, szerda

Az amerikai elnök addig nem találkozik lengyel vezetőkkel, amíg vissza nem vonják a holokauszt-törvényt. A lengyelek Izrael után már másik fontos szövetségesüket, az Egyesült Államokat is sikeresen magukra haragították.

Donald Trump amerikai elnök nem hajlandó lengyel vezetőkkel addig találkozni, amíg vissza nem vonják a sokat bírált holokauszt-törvényt – írja a 444. Az amerikai külügyminisztérium már korábban komoly nemtetszését fejezte ki a törvény kapcsán, mivel szerintük az elfogathatatlan, ugyanis sérti a szólásszabadságot.

Donald Trump

A lengyelek egy hárompontos ultimátumot is kaptak az amerikai külügytől február végén, amelyben az egyik pont a magas szintű találkozók befagyasztása a törvény visszavonásáig. Ez annyit jelent, hogy sem Trump elnök, sem pedig Mike Pence alelnök nem találkozik a lengyel államfővel és miniszterelnökkel. Továbbá a Kongresszus ideiglenesen leállíthatja a lengyeleknél zajló katonai projektek finanszírozását, és ha esetleg amerikai állampolgárok ellen emelnének vádat a törvényre hivatkozva, annak „drámai” következményei lesznek.

Mindennek ellenére a lengyel kormányszóvivő arról tájékoztatta a sajtót, hogy a lengyel-amerikai kapcsolatok teljesen rendben vannak. Bár amikor Rex Tillerson amerikai külügyminiszter fel akarta volna hívni Andrzej Duda lengyel elnököt, akkor az utóbbi nem fogadta a hívást.

A lengyel kormány a törvénnyel két elég fontos szövetségesét, Izraelt és az Egyesült Államokat is sikeresen magára haragította. Egyelőre azonban nem úgy tűnik, hogy meghátrálnának, nemrég az egyik kormánytag például a lengyelek II. világháborús szenvedését bemutató polokauszt múzeum létrehozásáról beszélt, egy lengyel fuvarozó cég pedig kamionokon hirdeti Európa-szerte, hogy milyen sok zsidót mentettek meg a lengyelek a holokauszt idején:

A lengyelek kamionokon reklámozzák, hogy milyen sok zsidót mentettek meg a II. világháború idején - aKibic.hu Zsidó Közösségi Portál

Európa-szerte láthatóak lesznek azok a kamionok, amelyeken a lengyelek tiszteletet követelnek maguknak, mert a II. világháborúban rengeteg zsidót megmentettek. A nemrég elfogadott holokauszt-törvényt ugyanis rengeteg bírálat érte az utóbbi időben. #RespectUs, vagyis tisztelj minket - olvasható azokon a kamionokon, amelyek egy új kampány keretében Európa útjain hirdetik majd, hogy a II.

(444)

tamogass

Szólj hozzá! Oszd meg!

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az aKibic.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kibicek
Ezeket láttad már?