//
Szerző:  jpost.com  Készült: 2018 márc. 02, péntek

A szíriai háború során elkövetett szörnyűségek borzasztó hatást gyakorolnak a túlélők pszichéjére. A Galileai Egészségügyi Központban több mint 2300 szíriait ápoltak az elmúlt 5 évben, akiknek több, mint a fele gyerek és nő volt.

Hana Solomon, a kórház sociális munkáért felelős részlegének vezetője szerint vannak, akiknél öngyilkossági kísérletek léptek fel, depresszióban szenvedő gyerekeket kellett ellátniuk.

szíriai gyerekek

„Volt, akiknél kialakult a poszttraumás stresszszindróma, de sokan még a létezéshez szükséges alapvető igényeik kielégítésével is küzdöttek a kórházba érkezésük előtt, ezért észre sem vették, hogy mentális problémáik vannak”, mondta a szakember.

A központ különféle terápiás módszereket kínál a rászorulóknak, és arabul beszélő munkatársak segítik a kezelést, valamint kommunikációt.

A Vörös Kereszttel közösen létrehozott másik kezdeményezés pedig abban segít, hogy a túlélők kapcsolatba léphessenek rokonaikkal. Nagyon sokan önkívületi állapotban kerülnek a kórházba, majd komoly stressz éri őket, amikor felébrednek. „Traumatikus élmény lehet egy szíriai számára, amikor rájön, hogy Izraelbe került, egy ellenséges ország területére”, mondja Solomon. Ezért úgy segítenek a betegeknek, hogy üzeneteket válthatnak családtagjaikkal, és képeket is küldhetnek egymásnak.

A Herzog Kórház professzora, Danny Brom szerint tömeges katasztrófák esetén képtelenség mindenkit egyénileg kezelni, ezért közösségi szintű programokra lenne szükség például a gyerekek megsegítése érdekében. Az ENSZ Menekült Ügynöksége széleskörű segítséget nyújt a szíriai menekülteknek. Rula Amin, a szervezet munkatársa mégis azt mondja, még mindig súlyos probléma hogyan segítsék a menekülteket a lelki traumák feldolgozásában.

A Galileai Egészségügyi Központ nem kér pénzt a páciensek kezeléséért.

A teljes cikk itt olvasható.

tamogass

Szólj hozzá! Oszd meg!

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az aKibic.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kibicek
Ezeket láttad már?