//
Szerző:  jpost.com  Készült: 2018 febr. 28, szerda

Az ENSZ emberi jogokért felelős vezetője a megszokottól eltérően igen kemény hangot ütött meg hétfőn Magyarországgal és Lengyelországgal szemben, amikor kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy a két országban egyre nagyobb veszély fenyegeti a civil szabadságjogokat.

„Az európai idegengyűlölők és rasszisták egyáltalán nem szégyellik magukat”, mondta az ENSZ magasrangú emberjogi tisztviselője, Zeid Ra’ad al-Hussein, és Orbán Viktor magyar illetve Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök nevét említette.

Zeid Ra'ad al-Hussein

Orbán február 6-dikán tartott beszéde verte ki a biztosítékot Husseinnél, ahol a miniszterelnök azt mondta: "nem akarunk sokszínűek lenni úgy, hogy összekevernek bennünket, a saját színünket, a saját hagyományunkat, a saját nemzeti kultúránkat összekeverik mások, ezt nem akarjuk. Egyáltalán nem akarjuk." 

Moravieczki pedig azzal vívta ki az ENSZ emberi jogi főbiztosa felháborodását, hogy zsidó elkövetőkről is beszélt a nemrég született és sokak által vitatott törvény kapcsán, amely megtiltaná a lengyel holokauszt kifejezés használatát. A lengyel kormány szerint a lengyelek ugyanúgy áldozatai voltak a 2-dik világháborúnak, mint a zsidók.

Hussein elítélte a jobboldali és bevándorlásellenes politikák megerősödését Európában és másutt, és hiányolta ennek nemzetközi elítélését.

Magyarország keményen válaszolt Hussein kritikájára. Szijjártó Péter külügyminiszter követelte a tisztviselő lemondását.

Lengyelország és Magyarország is az Egyesült Államok szövetségese a NATO-ban, és 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz.

 

 

tamogass

Szólj hozzá! Oszd meg!

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az aKibic.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kibicek
Ezeket láttad már?