//
Szerző:  index.hu  Készült: 2017 dec. 05, kedd

Bosszúvágy hajtotta a sonderkommandóst. Ez állítólag ritka érzés volt a foglyok között. Nadjari az írásokat egy termoszba rejtette és elásta Auschwitzban, a halálra készült ő is, mert tudta, hogy a sonderkommandósokat is megölik.

A férfi végül életben maradt, a háború után megházasodott, és 1951-ben New Yorkba költözött. Két gyereke született, szabóként dolgozott. 1971-ben halt meg, néhány évvel azelőtt, hogy megtalálták írásait.

Marcel Nadjari 26 évesen került Auschwitzba. A 2200 fős Sonderkommando tagja lett, azok közé tartozott, akiknek az volt a feladatuk, hogy társaikat a gázkamrákhoz kísérjék, majd a holttesteket eltakarítsák, az arany fogtöméseket kivegyék, a hamvakat a közeli folyóba dobják. Nadjarinak a családja Auschwitzban halt meg, őt pedig a bosszúvágy hajtotta.

„Gyakran gondoltam rá, hogy én is besétálok a többiekkel, hogy véget vessek az egésznek. De a bosszúvágy mindig meggátolt ebben. Élni akartam és akarok, hogy megbosszuljam apa, anya és a kedves kishúgom halálát” – írta 1944-ben.

Marcel Nadjari görög egyenruhában Auschwitz előtt

Mindezt onnan lehet tudni, hogy a jegyzeteit nemrég végre sikerült olvashatóvá tenni a modern technikával. 1944 novemberében a 13 oldalas jegyzeteit egy termoszba tömködte, lezárta egy műanyag fedővel, majd az egészet egy bőrtasakba tette, és eltemette a III. számú krematórium közelében.

36 évvel később, 1980-ban egy lengyel diák találta meg a termoszt véletlenül, 40 centi mélyen. A nedves talaj megtette hatását, a szöveg nagyjából 10 százaléka volt csak olvasható. Egy orosz történész, Pavel Poljan viszont megpróbálta olvashatóvá tenni a papírokat, hiszen egy ilyen ritka, közvetlen bizonyíték nagyon fontos a holokauszt dokumentálásában.

Poljan a szkennelt verziót az Auschwitz Múzeumtól kapta meg, és egy fiatal IT-szakértő, Alexander Nyikityajev ajánlotta fel a segítségét. Nyikityajev 2013-ban egy éven át próbálkozott multispektrumos analízissel, Photoshoppal, vörös, zöld és kék filtereket használt, ezek közül a vörös volt a leghatásosabb, 90 százalékos olvashatóságot tudott vele elérni.

A teljes cikk itt olvasható.

tamogass

Szólj hozzá! Oszd meg!

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az aKibic.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kibicek
Ezeket láttad már?
« Február 2018 »
H K Sz Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28