//
Szerző:  atv.hu  Készült: 2017 dec. 04, hétfő

Donald Trump veje és tanácsadója, Jared Kushner szerint az amerikai elnök még mérlegeli a lehetőségeket. A palesztin elnök óvva inti Trumpot, szerinte Jeruzsálem elismerése ellenőrizhetetlen következményekkel járna. Jordánia pedig az Arab Liga összehívását tervezi.

Donald Trump amerikai elnök még nem döntött arról, elismeri-e Jeruzsálemet Izrael fővárosának, de az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének Tel-Avivból Jeruzsálembe való áthelyezéséről sem – közölte Jared Kushner, Trump veje és tanácsadója vasárnap. Az amerikai elnök várhatóan szerdán tesz bejelentést ezzel összefüggésben. Kushner szerint Trump még mérlegeli a lehetőségeket és a különböző tényeket.

Donald Trump történelmi látogatást tett a Siratófalnál - aKibic.hu Zsidó Közösségi Portál

Hivatalban lévő amerikai elnök még sosem járt a jeruzsálemi óvárosban, mivel vitatják annak hovatartozását. Trump látogatása a Siratófalnál ezért történelmi tettnek számít. Nemsokkal azután, hogy egy, az USA számára is fontos információkat szerző izraeli kém életét veszélybe sodorta, Donald Trump amerikai elnök Izraelbe érkezett.


Mike Pence amerikai alelnök egy New Yorkban tartott november végi rendezvényen mondta, hogy Trump valóban „komolyan tervezi” az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének áthelyezését Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Mahmúd Abbász palesztin elnök vasárnap óva intette az Egyesült Államok attól, hogy elismerje Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként, vagy áthelyezze oda nagykövetségét, mivel ez a lépés szerinte aláásná az amerikai erőfeszítéseket a közel-keleti békefolyamatban. Hangsúlyozta: mindez teljesen elfogadhatatlan lenne az arabok, különösen a palesztinok számára, de nemzetközileg is.

Abbász kapcsolatban áll Egyiptom, Jordánia, Szaúd-Arábia, Katar, Kuvait és Franciaország vezetőivel, hogy támogatókat gyűjtsön. „Úgy hisszük, egy ilyen amerikai lépés, ha valóban bekövetkezik, a régiót új irányba, és veszélyes fázisba terelné, amelynek következményeit nem lehet majd ellenőrizni” – hangoztatta Nabíl Abu Rudeina palesztin elnöki szóvivő.

(A cikk itt folytadódik)

tamogass

Szólj hozzá! Oszd meg!

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az aKibic.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kibicek
Ezeket láttad már?
« Február 2018 »
H K Sz Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28