//
Szerző:  Kibic  Készült: 2017 nov. 14, kedd

A Jeruzsálemtől nem messze található Sorek patak környékét szinte teljesen beterítették hálóikkal a szúnyogokra vadászó állaspókok. Ezzel egészen lenyűgözővé és egyben ijesztővé varázsolva a tájat.

Ezekben a napokban a jeruzsálemi hegyekben található Sorek patak partjait az állaspókok (Tetragnatha) milliói által készített pókháló borítja. A patakba ugyanis részlegesen tisztított és újrahasznosított szennyvíz ömlik, amely szerves anyagokban gazdag, de a bakteriális aktivitás miatt alacsony az oxigéntartalma. Ezek a körülmények pedig lehetővé teszik az árvaszúnyogok elszaporodását, amelyek lárvái a nedves és oxigénszegény környezethez alkalmazkodnak.

Fotó: Nadav Bagim

A felnőtt szúnyogok aztán kirepülnek a vízből és tömegesen rajzanak szanaszét, sok élelmet biztosítva a pókok számára – lehetővé téve számukra, hogy kivételes számban szaporodjanak és lenyűgöző selyemfüggönyökkel borítsák be a patakpart növényzetét. Érdemes megjegyezi, hogy ezek a hálók eltérnek a hagyományos pókhálóktól, mert ezeket a hálókat az állaspókokon kívül más pókfélék is elfoglalták.

A világ más részein is előfordul ez a különleges jelenség, mindig árvizekhez vagy áradáshoz kapcsolódva. Mindenesetre ez talán az eddigi legnagyobb pókgyűlés Izraelben, amelyről Nadav Bagim izraeli természetfotós készített csodálatos felvételeket:(Forrás még több csodás fotóval: Izraelinfo)

tamogass

Szólj hozzá! Oszd meg!

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az aKibic.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kibicek
Ezeket láttad már?
« Március 2018 »
H K Sz Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31