//
Szerző:  Kibic  Készült: 2017 okt. 11, szerda

Legutóbb éppen az új ottawai holokauszt-emlékművön felejtették el a zsidókat megemlíteni, de korábban már Kanadában és az Egyesült Államokban is sikerült megemlékezni a vészkorszakról úgy, hogy kihagyták az áldozatok nagy részének származását.

Szeptember 27-én avatták fel Ottawában, Kanada fővárosában a Nemzeti Holokauszt Emlékművet, amelyre a következő feliratot sikerült elhelyezni: „A Nemzeti Holokauszt Emlékmű azoknak a férfiak, nők és gyerekek millióinak állít emléket, akiket a holokauszt során gyilkoltak meg, és tiszteleg a túlélők előtt, akik kitartottak és képesek voltak Kanadába jutni a történelmünk egyik legsötétebb fejezete után”. Vagyis valahogy lemaradt, hogy a meggyilkolt milliók jórészt zsidók voltak, és a náci népirtás leginkább a zsidóság elpusztítására irányult. Mindezt úgy, hogy maga az emlékmű felülnézetből egy Dávid-csillagot formál.

Az ottawai holokauszt-emlékmű

Miután David Sweet, egy ellenzéki konzervatív képviselő, felhívta a figyelmet a hiányosságra, a nemzeti örökség minisztériuma azonnal jelezte, hogy hamarosan lecserélik a feliratot egy olyanra, amely már utalni fog a zsidók által megélt borzalmakra. Ezzel együtt azt is megjegyezték, hogy az emlékművön lehelyezett további információs táblák kimondottan a zsidóüldözésről szóltak.

Korábban szintén Kanadában kellett magyarázkodnia Justin Trudeau miniszterelnöknek, aki a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából kiadott közleményében felejtette el megemlíteni a zsidókat. Ugyanígy járt idén januárban Donald Trump amerikai elnök is, miután a Fehér Ház közleményében sem szerepelt, hogy a holokauszt áldozatai zömében zsidók voltak. Tumpék azzal védekeztek akkor, hogy ily módon igyekeztek megemlékezni minden csoportról, amely szenvedett a holokauszt alatt.

Nemsokára Londonban épül új holokauszt emlékközpont és oktatási centrum, amely célja az lenne, hogy megemlékezzen a náci üldöztetés áldozatairól, tisztelegjen a túlélők előtt, és megmutassa a jövő generációinak, hogy hova vezethet a gyűlölet és a diszkrimináció. Talán ezúttal a sok millió zsidó áldozat is említést érdemel majd.

A zsidók említése nélkül emlékeztek Trumpék a holokausztra - aKibic.hu Zsidó Közösségi Portál

Donald Trump friss amerikai elnöknek menekültellenes rendeletek meghozatala közben még maradt egy kis ideje, hogy közleményt adjon ki a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából. A Fehér Ház közleményéből azonban valami kimaradt. A Fehér Ház közleménye, amit a holokauszt-emléknap alkalmából adtak ki, nem tesz említést sem a zsidókról, sem pedig az antiszemitizmusról.


(Index, 444)

tamogass

Szólj hozzá! Oszd meg!

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az aKibic.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kibicek
Ezeket láttad már?
« Február 2018 »
H K Sz Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28