//
Szerző:  Kibic  Készült: 2017 szept. 08, péntek

Míg nálunk szinte erőszakkal próbálnak lenyomni egy-egy múzeumot vagy emlékközpontot az emberek torkán, addig máshol a lakosság véleményét is megkérdezik, mégis mit szeretnének a saját városukban látni. Londonban például most éppen az épülő holokausztközpontról lehetett szavazni.

A Páva utcai Holokauszt Emlékközpont építése körüli viták vagy a reménytelennek tűnő Sorsok Háza projekt remek példák arra, hogyan lehet valamilyen problémás elképzelést csakazértis alapon keresztülvinni. Az eredmény egy nehezen funkcionáló emlékközpont és egy üresen álló, félkész valami. A britek ezért nem is bízzák a véletlenre az új, Londonba tervezett holokausztközpontot, és inkább kikérik az emberek véleményét is.A 24.hu számolt be arról ugyanis, hogy az Egyesült Királyság Holokauszt Emlékalapítványa és a londoni városvezetés tavaly szeptemberben egy nemzetközi építészeti és dizájn pályázatot hirdetett meg egy holokauszt emlékközpont és oktatási centrum megtervezésére. A létesítmény célja pedig, hogy megemlékezzen a náci üldöztetés áldozatairól, tisztelegjen a túlélők előtt, és megmutassa a jövő generációinak, hogy hova vezethet a gyűlölet és a diszkrimináció.

Nem is akárhol lesz az új londoni holokausztközpont helyszíne, a Temze partján, közvetlenül a brit parlament szomszédságában épül majd meg a létesítmény. Éppen ezért a pályázatra jelentkezőknek többek között ezt is figyelembe kellett venniük a tervek készítése során, hiszen a városnak ez a része a világörökség részét képezi. Mivel az emlékhely egy oktatási központot is magába foglal majd, így az intézmény egy 2650 négyzetméteres földalatti részben kell, hogy helyet kapjon.

A pályázatra végül 92 terv érkezett, ezek közül válogatták ki azt a tíz pályaművet, amelyet az ország több pontján, például a londoni Victoria and Albert Múzeumban is bemutattak, illetve ezek a pályázat online felületén is megtekinthetők. A tíz alkotást azonban nem csak nézegetni lehetett, de szavazni is a legjobbról, vagy éppen szöveges véleményeket küldeni a végső nyertest kiválasztó bizottságnak. A nyertest idén ősszel választják ki az alábbi tíz pályaműből, amelyeket részletesebben itt lehet tanulmányozni.

(24.hu)

tamogass

Szólj hozzá! Oszd meg!

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az aKibic.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kibicek
Ezeket láttad már?
« Február 2018 »
H K Sz Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28