//
Szerző:  Kibic  Készült: 2017 aug. 25, péntek

A Charlottesville-be sereglett szélsőségesek fáklyás felvonulást tartottak két héttel ezelőtt a városban, miközben náci jelszavakat skandáltak. A helyi zsidó közösség képviselői pedig jobbnak látták, ha kimenekítik a Tórákat a fenyegetett zsinagógából.

Nem véletlenül vonultak fáklyákkal a virginiai Charlottesville-ben érkező fehér felsőbbrendűségüket hirdető alt-right-os csoportok tagjai, akik azért érkeztek a városba, hogy Robert E. Lee konföderációs tábornok szobrának eltávolítása ellen tiltakozzanak. A fáklyás vonulgatásnak ugyanis szép hagyománya van a különféle fajvédő egyletek körében.

Fáklyás felvonulás Charlottesville-ben

A ’20-as és ’30-as évek Amerikájában például a Ku Klux Klán fehér csuklyás tagjai ehhez hasonló fáklyás felvonulásokkal terrorizálták az általuk nem igazán kedvelt színes bőrű lakosságot, de nem sokkal később egy másik kontinensen a nácik is fáklyákkal parádéztak először, mielőtt még könyveket, tóratekercseket, zsinagógákat és embereket kezdek volna elégetni.

Ezzel a történelmi háttérrel nem csoda, hogy amikor a fáklyás neonácik a zsinagóga felgyújtásával fenyegetőztek, a charlottesville-i zsidó közösség tagjai úgy döntöttek, hogy kimenekítik az épületből a Tórákat, köztük egy olyan tóratekercset is, amely korábban egy, a holokauszt idején elpusztított európai zsidó közösségé volt.

Sok amerikai zsinagógában őriznek a charlottesville-ihez hasonló, Európából kimentett Tórákat, hogy ezek által is emlékezzenek a több millió meggyilkolt zsidóra és az elveszett évszázados vallási hagyományokra. Ezek a megmentett tóratekercsek ráadásul annak a sokszínű Amerikának is szimbólumai, amely nyitottságával biztonságot adott az amerikai zsidóságnak a II. világháború utáni időszakban.

Fáklyás felvonulás Charlottesville-ben

A charlottesville-i zsinagóga rabbija szerint a közössége tagjainak nem sok jutott a két héttel ezelőtti péntek estén ebből a nyitottságból, amikor félelemben, a hátsó ajtón keresztül volt kénytelen elhagyni a zsinagógát, miközben három terepszínű egyenruhába öltözött férfi, félautomata puskákkal felfegyverkezve állt a közelben. A rabbi arról is beszámolt, hogy amikor a felvonuló neonácik az épület mellé értek azt kiabálták, hogy „ott a zsinagóga” és hozzá „Sieg Heil!” és egyéb antiszemita megnyilvánulásokat fűztek. Néhányan horogkeresztes zászlót és más náci szimbólumokat tartottak a kezükben.

A Charlottesville-ben felvonuló alt-rightosok tehát szándékosan választották a fáklyás vonulás erőszakot idéző, megfélemlítőnek szánt szimbolikáját. Ezzel sikeresen megidézték azokat a sötét időket, amelyekre az általuk fenyegetett zsinagógában őrzött tóratekercs is emlékeztette a helyi közösséget. A másnapi gázolásos merényletben életét vesztő lány ugyanennek az erőszakos, gyűlölködő hagyománynak lett az áldozata.

(The Atlantic)

Visszavonult az egyik legnépszerűbb neonáci blogger, miután kiderült, hogy zsidó a felesége - aKibic.hu Zsidó Közösségi Portál

Szélsőjobbos körökben az egyik legkedveltebb amerikai blogger visszavonulni kényszerült méltán népszerű uszító tevékenységétől, miután riválisai kiszivárogtatták féltett titkát. Egy zsidó feleséggel az oldalán ugyanis már nem lehet annyira hatékonyan zsidózni. Mike Enoch, azaz Mike Peinovich az egyik legnépszerűbb neonáci blogger volt az Egyesült Államokban, mígnem a konkurencia szépen keresztbe nem tett neki azzal, hogy nyilvánosságra hozta személyes adatait.

tamogass

Szólj hozzá! Oszd meg!

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az aKibic.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kibicek
Ezeket láttad már?
« Február 2018 »
H K Sz Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28