//
Szerző:  baon.hu  Készült: 2017 júl. 12, szerda

Idén már nyolcadszor rendezik meg Bács megyében a Nyári Zsidó Tábort. Először Kecskeméten tartották Róna Tamás rabbi és felesége kezdeményezésére, majd később Kiskunhalasra került át a tábor helyszíne.

A megye egyetlen még működő zsinagógája, a hozzá tartozó közösségi ház és a hatalmas füves kert kiváló hely a tábor megtartására. A kiskunhalasi tábor több egy szimpla nyári vakációnál, a résztvevő gyerekek egész évben várják ezt az egy hetet, hogy végre háborítatlanul megélhessék zsidóságukat.

Táborozók a kiskunhalasi zsinagóga előtt (Fotó: Pozsgai Ákos/baon.hu)

Idén is az ország minden pontjáról érkeztek gyerekek, közel nyolcvanan. A halasi tábornak is része a fagyizás, a strandolás, a játék, de emellett van egy nagyon komoly, a gyerekek részére összeállított program, ami a zsidó vallást, kultúrát mutatja be. A héber nyelvvel, vallástörténelemmel, tudománnyal, nyelvészettel ismerkednek meg, persze az általuk is könnyen befogadható formában.

A táborról bővebben a baon.hu oldalon lehet olvasni.

Róna Tamás rabbival pedig a vidéki zsidóság jelenlegi helyzetéről itt beszélgettünk korábban:

"Nem elhanyagolható a vidéki zsidóság" - aKibic.hu Zsidó Közösségi Portál

Róna Tamás, az alföldi régió vezető rabbija szerint a vidéki zsidóság nem tűnt el teljes egészében, de megmentésére mindenképpen erős akaratra lenne szükség. A régióhoz tartozó 17 közösségnek ugyan már elkezdődött az újjászervezése, ám a vidéki zsidó élet megerősítéséhez formális zsidó oktatási intézményekre lenne szükség. Miként jött létre ez a régiós rabbihivatal?

tamogass

Szólj hozzá! Oszd meg!

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az aKibic.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kibicek
Ezeket láttad már?