//
Szerző:  Kibic/MTI  Készült: 2017 máj. 22, hétfő

Hivatalban lévő amerikai elnök még sosem járt a jeruzsálemi óvárosban, mivel vitatják annak hovatartozását. Trump látogatása a Siratófalnál ezért történelmi tettnek számít.

Nemsokkal azután, hogy egy, az USA számára is fontos információkat szerző izraeli kém életét veszélybe sodorta, Donald Trump amerikai elnök Izraelbe érkezett. Trump a reptérről egyenesen Jeruzsálembe utazott, ahol a Szentsír-bazilikán kívül a Siratófalhoz is ellátogatott. A jeruzsálemi óvárosba azonban nem kísérték el izraeli vezetők, oda ugyanis csak, mint „magánember” ment, hiszen a terület hovatartozása az Egyesült Államok szerint is vitatott.

Donald Trump a Siratófalnál

Trump látogatása a Siratófalnál így is történelmi tettnek számít, hiszen hivatalban lévő amerikai elnök még sosem volt Jeruzsálem óvárosában, amely, miután Izrael 1967-ben elfoglalta Jordániától, a nemzetközi jog szerint megszállt területnek számít. Az amerikai elnöknek ráadásul még abban is sikerült elsőnek lennie, hogy a gépe, az első olyan repülőjárat volt, amely közvetlenül Szaúd-Arábiából érkezett Izraelbe.Donald Trump az esti órákban tárgyal Benjámin Netanjahuval, majd díszvacsorára indul a kormányfői rezidenciára. Az amerikai elnök kedd délelőtt találkozik Betlehemben Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Aznap felkeresi a Jad Vasem Holokauszt Múzeumot is, majd befejező programjaként az Izrael Múzeumban mond beszédet. Eredetileg a beszéd helyszíne a Holt-tenger közelében található Maszada erődítmény romjainál lett volna, azonban az elnöki stáb változtatni kényszerült, miután kiderült, hogy ott nem szállhat le helikopter, Trump pedig nem volt hajlandó a libegő felvonóval utazni.

Donald Trump első hivatalos külföldi körútja első állomásáról, Szaúd-Arábiából érkezett Izraelbe, ahonnan Olaszországba, illetve a Vatikánba utazik majd tovább, hogy találkozzon Ferenc pápával.

tamogass

Szólj hozzá! Oszd meg!

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az aKibic.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kibicek
Ezeket láttad már?
« Március 2018 »
H K Sz Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31