//
Szerző:  Kibic  Készült: 2017 máj. 17, szerda

Az ABC amerikai hírcsatorna értesülései szerint Donald Trump amerikai elnök egy, az Iszlám Államhoz beépült izraeli kémmel kapcsolatos információkat osztott meg Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Ezzel pedig vészbe sodorta az izraeli kém életét.

A veszélybe sodort izraeli kém által szerzett információkat az izraeliek az Egyesült Államokkal is megosztották. Ilyen volt például az az értesülés is, ami alapján az USA kormánya megtiltotta, hogy laptopokat vigyenek fel az országba tartó gépekre. Az információ szerint ugyanis az Iszlám Állam olyan laptopokba helyezhető bombákkal robbantana fel az Egyesült Államokba tartó gépeket, amelyeket a reptéri biztonsági berendezések nem képesek kimutatni.

Donald Trump és Szergej Lavrov

Az ABC-nek nyilatkozó volt amerikai terrorelhárító szerint Donald Trump fecsegésével nem csak magát a kémet sodorta veszélybe, de azokat a jövőbeli információkat is, amelyek egy esetleges USA elleni terrortámadást akadályozhatnának meg. Szerinte Trump téved abban, hogy az oroszoknak meg lehet osztani ilyen jellegű titkokat, ugyanis Oroszország nem tagja az Iszlám Állam ellen létrejött koalíciónak, és nem partnere ebben az USA-nak.

Dan Shapiro, aki korábban az Egyesült Államok Izraelbe delegált nagykövete volt, szintén úgy gondolja, hogy Trump komoly hibát követett el a titkok megosztásával. Szerinte az elnök és csapata nincs tisztában azzal, hogy kell az ilyen jellegű kényes információkat kezelni. Shapiro úgy véli, Izrael ezek után kétszer is meg fogja majd gondolni, hogy megosszon-e az USA-val a hírszerzése által szerzett információkat.

Trump mindenesetre tegnap este 20 percen át beszélt telefonon Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, hogy pontosan miről, azt nem közölték a sajtóval. A Haaretz forrása azonban úgy tudja, hogy az izraeli kém lebuktatásáról nem volt szó.

(ABC)

tamogass

Szólj hozzá! Oszd meg!

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az aKibic.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kibicek
Ezeket láttad már?