//
Következő ünnep: Hanuka - חנוכה

Szim Salom

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szervezet adatai

Szervezet neve:
Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség
Szervezet vezetője:
Guba Gergely
Cím:
Budapest 1092 Ráday utca 9. I./2.
Telefonszám:
+36 1 201 7648
Weblap:
Kapcsolattartó neve:
Rozgonyi Dóra
Kapcsolattartó e-mail címe:
Bemutatkozás:

 

A DMOHA20100527024 1Szim Salom húsz éve alakult meg – akkor még egyesületként, a rendszerváltás után hazánkban első progresszív (reform) zsidó közösségként, az 1848-ban bejegyzett pesti Reformegylet hagyományait is követve.

Magyarországon független hitközségként működünk, míg nemzetközileg a World Union for Progressive Judaism (WUPJ) szervezethez tartozunk, amely a világ legnagyobb zsidó vallási szervezete, 1200 közösségben 1,8 millió tagjával.

A zsidó hagyományt tanítás és gyakorlat élő, állandóan változó és fejlődő folyamatának tekintjük, amely soha nem volt teljesen uniformizált, sem tökéletesen konzisztens, hanem az egymást követő nemzedékek tapasztalatait, a különböző kultúrák hatását építi magába és viszi tovább.

Zsinagógánkban az évszázadokon át kiformálódott liturgiai gyakorlatot követve két sábbáti istentiszteletet tartunk. Péntek este gyertyagyújtással, kiddussal és Kábbálát Sábbát istentisztelettel köszöntjük a Szombat bejövetelét. Szombat délelőtt a Sábbát Sáhárit imarend elimádkozása és Tóra Szolgálat történik. A zsidó év jeles ünnepeiről a közösség felnőtt és gyermek tagjainak aktív részvételével emlékezünk meg.

Istentiszteleteink reform vonásai közé tartoznak az ismétlések elkerülését szolgáló rövidítések, a közös imádkozás és éneklés előnyben részesítése és az imaidőknek a kor életritmusába illeszkedő, rugalmas kezelése. Az a meggyőződésünk, hogy az imáknak a mai embert is megszólító, elevenen ható szövegeknek kell lenniük, ezért ránk hagyományozott formájukat nem tartjuk kizárólagosnak, minden esetben megváltoztathatatlannak. A magyarországi progresszív zsidóság készülő imakönyvében az imák nem csak héber és arameus nyelven, hanem magyarul is szerepelnek, és az imakönyvet a héber nyelvű szövegek latin betűs átirataival is kiegészítjük.


Közösségünk nyitva áll minden vallását gyakorolni kívánó zsidó, és mindazok előtt, akik a zsidó vallást választják és érdeklődnek iránta. A progresszív judaizmus szemléletén alapuló vallási, oktatási és kulturális programjainkon szeretettel várjuk az érdeklődőket.