Következik:  
Gyertyagyújtás: 20:14 · Áv 8, 5778 · 2018. július 20, péntek
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Bernstein Kaddish-szimfóniája a Dohány utcai zsinagógában

június 21, csütörtök @ 20:00 - 22:00 CEST

  Dohány utcai zsinagóga Dohány u. 2
Budapest, 1074 Magyarország
+ Google Térkép
  2500HUF
 

A hit, az imádság és a zsidóság fontos kérdései elevenednek meg a Nemzeti Filharmonikusok június 21-i koncertjén. Az éppen 100 évvel ezelőtt született Leonard Bernstein amerikai zeneszerző és karmester John F. Kennedy elnök emlékének ajánlotta az 1963-ban komponált III. szimfóniáját, amelynek különleges bemutatójára készül a Nemzeti Filharmonikusok Hamar Zsolt karmester vezényletével.  A hangverseny színhelye a budapesti, Dohány utcai Zsinagóga.

A karmesterként világhírűvé vált és számtalan korszakalkotó zenemű alkotójaként ismert, száz esztendeje született Leonard Bernstein „Kaddish” szimfóniájának kompozíciója a zsidó gyász-szertatás felépítését követi. Témája a holokauszt, zenei stílusában megjelennek a Bernsteinre jellemző eklektika, az erős és érzelem alapú kifejezésmód, a tizenkét hangú kompozíciós technika és a jazz-elemek.

Nemzeti Filharmonikusok – 2018.06.21. – Dohány utcai Zsinagóga – koncertajánló

Bernstein – “Kaddish” Milhaud – Ani Maamin (részletek) Várjuk Önöket június 21-én évadzáró koncertünkre a Dohány utcai Zsinagógába! Jegyvásárlás és részletek: http://www.filharmonikusok.hu/koncertek/bernstein-kaddish-szimfonia/

A ritkán hallható művet a csodálatos szoprán, Sümegi Eszter tolmácsolásában hallhatja majd a közönség, az élményt pedig Dunai Tamás színművész narrációja teszi még teljesebbé.

A hangverseny másik darabja Darius Milhaud kantátája, az Ani maamin. A cím jelentése magyarul: hiszek. A francia zeneszerző a magyar származású Elie Wieselnek a koncentrációs táborok borzalmait megörökítő szövegeit zenésítette meg 1972-ben írt művében. Benne a hit örök kérdéseiről is szól, amelyet mindenki a maga módján igyekszik megválaszolni – isten és az ember felelősségéről. A darab narrátora Lisztes László lesz.

Az egyedülálló művészeti eseményen közreműködik még a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gyermekkara (karigazgató: Sapszon Borbála, Sapszon Ferenc).

További információ a koncertről és a jegyértékésítés: http://www.filharmonikusok.hu/koncertek/bernstein-kaddish-szimfonia/

  • Ha tetszett a cikkünk, támogass minket! Ezzel hozzájárulhatsz ahhoz, hogy zsidó közösségi portálként minél több és színesebb anyagot közölhessünk a Kibicen. Minden adományt szívesen veszünk! Bankszámlaszám: CIB 10701324-67817975-51100005