//
Küldj te is érdekes híreket, fotókat, filmeket a Bálágánba. Nem zsidó téma is jöhet, csak ütős legyen!
Szerző:  Kibic  Készült: 2017 okt. 11, szerda

Iránban úgy döntöttek, blokkolják a hozzáférést a Waze közösségi navigációs alkalmazáshoz az országban. A népszerű applikáció egyetlen „bűne” az volt, hogy Izraelben fejlesztették ki.

Az Iráni Iszlám Köztársaságban márciusban néhány hónapra már ideiglenesen letiltották a hozzáférést az izraeliek által fejlesztett Waze közösségi navigációs alkalmazáshoz. Most azonban az ország online bűnözői tartalmakat felügyelő bizottsága megkérte az iráni közlekedési minisztériumot, hogy ezúttal véglegesen blokkolja a népszerű applikációt.

A Waze iráni verziója

A betiltás oka igen egyszerű: a Waze egy izraeli cég által fejlesztett alkalmazás, amelyet ugyan 2013-ban megvásárolt a Google, de a cég irodái továbbra is Tel-Avivban találhatók. Így aztán a „cionista fejlesztők által készített Waze” nem használható Iránban, és kész. Az iráni app store-ok már el is távolították a letöltések közül az alkalmazást, a teljes blokkolás azonban időbe telhet a technológiai összetettség miatt.

A Waze maga nem kommentálta a hírt, és azt sem osztotta meg, hogy hány iráni felhasználója van az applikációnak. Ennek ellenére feltételezhetően komoly felhasználói bázisa lehet az alkalmazásnak az országban, a Twitteren ugyanis igen sok iráni emlegeti a Waze használatát, ráadásul egy petícióban, amelyben perzsa nyelvű támogatást kértek az applikációhoz, több ezer felhasználót említettek.

„Ma Waze-t használtam munkába menet” – írta vasárnap Ali Nurani, egy Teheránban tartózkodó újságíró a Twitteren. „Egyszer már blokkolták az alkalmazást, de úgy látszik sikerült valahogy megkerülni a letiltást. A tisztviselők azonban elkötelezettek a teljes tiltás mellett” – tette hozzá.

Amennyiben sikerül végleg blokkolni az izraeli applikációt, abban az esetben a Waze egy igen komoly társaságba kerül majd. Az online tartalmakat szívesen cenzúrázó Irán ugyanis már korábban hadat üzent több népszerű internetes szolgáltatásnak. Többek között blokkolják a Facebook, a YouTube és a Twitter hozzáférését az országban, igaz, léteznek olyan eszközök, amelyek segítségével a felhasználók ki tudják játszani a hatóságok éberségét.

(ynet)

tamogass

Szólj hozzá! Oszd meg!

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az aKibic.hu nézeteit tükrözik. Mi a hírt / eseményt közöljük le, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kibicek
« Február 2018 »
H K Sz Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28