Botlatókövet kapott a Pick-szalámigyár egykori irányítója

Pick Móric, a Pick-szalámigyár egykori irányítója emlékére helyeztek botlatókövet Szegeden Pick utolsó ismert lakhelye előtt. A híres szalámigyár irányítóját a bergen-belseni koncentrációs táborban gyilkolták meg.

Pick Móricra, a Pick-szalámigyár egykori irányítójára emlékeztek csütörtökön Szegeden, írja a delmagyar.hu. A Gutenberg utca 18. szám előtt botlatókövet helyeztek el tiszteletére. Ez volt az utolsó lakhelye, mielőtt elhurcolták a bergen-belseni koncentrációs táborba, ahol 1945-ben meghalt.

Fotó: Facebook/Mazsike

Az eseményen Kirschner Péter, a Magyar Zsidók Kulturális Egyesületének elnöke elmondta, céljuk, hogy hazánkban minél több helyen botlatókövet, emlékművet helyezzenek el a holokauszt áldozatainak utolsó lakhelye előtt. A megemlékezésen jelen volt Sutka László, a Pick Szeged Zrt. megbízott igazgatója és a Pick család külföldön élő leszármazottai is.

Idén, a holokauszt 75. évfordulójának évében újabb kövek lerakására kerül sor. Szegeden Pick Móric emlékére helyezünk el követ a család külföldön élő leszármazottainak, az önkormányzatnak, és a Pick-gyár képviselőjének jelenlétében. Pick Móricot, aki a Pick-gyár és Szeged hírét tovább öregbítette, 1945-ben a bergen-belsen-i koncentrációs táborban ölték meg, olvasható a Mazsike az esemény kapcsán kiadott közleményében.

Nem minden szalámi Pick, de minden Pick-szalámi „zsidó”… – Kibic Magazin

Pick Márk ugyan nem fogyasztotta a gyárában készült, a nevét azóta is viselő disznóhúsból készült szalámit, ám a nyereségből egy nagy zsinagógát építtetett Szegeden. Alább a cikk 1. része olvasható. A Pick-szalámi hungarikum. Ilyen hasonló speciális, nemzeti termék például a francia Champagne pezsgő, az angol Stilton vagy az olasz Gorgonzola sajt.

A kezdeményezés Gunter Demnig kölni szobrászművésztől származik, aki Európában közel 50 ezer, Magyarországon pedig 400 követ helyezett el.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp