Nem a szövetségesek felelőssége a magyar holokauszt

Magyarország német megszállásának 75-dik évfordulója alkalmából a Kibic is beszámolt arról, hogy egy friss tanulmány szerint közvetve a szövetségesek provokálták ki a magyar népirtást. Laczó Ferenc, a Maastrichti Egyetem történésze válaszolt a nagy visszhangot kiváltó írásra, amelyben más megvilágításba helyezi az eseményeket.

Laczó Ferenc szerint nem lehet a nyugati szövetségesek második világháborús reálpolitikáját morális kritikával  illetni.

Szerinte sokkal inkább a magyar vezetés alaptalan reménykedése és kontraproduktív lépései vezettek el a német megszálláshoz.

Úgy véli, hogy a szövetségesek próbálták kihasználni a magyar vezetés rövidlátását és esetleges ügyetlenségét, de szerinte nem ez volt a német megszállás perdöntő oka, inkább az, hogy a németek eltúlozták annak a lehetőségét, hogy a magyarok brit és amerikai katonai segítség nélkül is képesek lehetnek megvalósítani az ország átállítását.

Budapest, 1944. március 19. után
A német megszálló hadsereg teherautói a Margit hídon. A reprodukció 1983. szeptember 30-án készült.
MTI Fotó: Reprodukció

Laczó ugyanakkor kiemeli, hogy jogosnak érzi felvetni, hogy a második világháborús amerikai és brit vezetőség milyen keveset tett az európai zsidóság megmentéséért.

Sőt elismeri azt is, hogy a nácik és szövetségeseik által végrehajtott népirtás a nyugati szövetségesek kalkulációinak mennyire kevéssé képezte részét.

Ugyanakkor félrevezetőnek érzi ezt a negligálást összemosni a másik oldalon elkövetett népirtással, amelyben mind a németeknek, mind a magyaroknak súlyos felelőssége van.

Laczó leszögezi, hogy a magyar zsidók elpusztítás nem csak német megszállás közvetlen következménye volt. A magyar hatóságok a megszállókkal továbbra is határozottan együttműködtek. A magyar zsidók százezreinek deportálására és elpusztítására vonatkozó döntést is velük közösen hozták meg március 19. után. A magyar hatóságok végezetül e döntés végrehajtásában is nélkülözhetetlen és roppant készséges partnernek bizonyultak.

A teljes cikk itt olvasható:

Nem a szövetségesek provokálták ki a népirtást Magyarországon

Borhi László a huszadik századi amerikai-magyar kapcsolatok egyik legkiválóbb ismerőjének számít. Történészi munkásságában évek óta arra törekszik, hogy – egyre újabb források feltárása által – kritikus fényt vessen az Egyesült Államok és kisebb részben Nagy-Britannia Magyarországgal és tágabb térségünkkel kapcsolatos második világháborús politikájára.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp