Több mint 10 ezren vettek részt Budapest legnagyobb közösségi fesztiválján

A vasárnapi viharos időjárás ellenére több mint 10 ezren vettek részt Budapest hagyományosan legnagyobb közösségi fesztiválján a Kazinczy utcában. Az eseményen élő videókkal, interjúkkal a Kibic is jelen volt.

Idén már négy napon át tartott a velünk élő zsidó kultúrát és a zsidóság hagyományait bemutató Judafest: csütörtöktől vasárnapig nyitott zsinagóga, filmvetítés és városi séták várták az érdeklődőket, vasárnap a Kazinczy utcában már több mint egy évtizede minden júniusban megrendezett utcafesztivál zárta az eseménysorozatot, egyebek mellett koncertekkel, gasztroprogramokkal és egész napos utcai piaccal.

Ritkán beszélünk a zsidóság öröméről, pedig zenénkben, ünnepeinkben, szokásainkban rengeteg pozitív, szép és felemelő pillanat van. Hajlamosak vagyunk elfeledkezni ezekről a pillanatokról, de fontosnak tartom, hogy megéljük és megmutassuk azoknak, akik keresik a kulturális kapcsolódási pontokat a saját környezetükön, nyelvterületükön vagy éppen országukon kívül is” – mondta Fritz Zsuzsa fesztiváligazgató, a rendezvényt szervező Bálint Ház igazgatója.

Éppen ezért jelent nagy örömet számunkra, hogy a Judafesten idén nem csak a magyar ajkú zsidóság számos képviselőjét üdvözölhettük, de több ezer hazai és külföldi érdeklődőt is” – tette hozzá.

A Judafest szervezői a vallási sokszínűségre és az egymásra odafigyelés, békés egymás mellett élés szükségességére kívánják felhívni a figyelmet a rendezvénnyel. Ennek jegyében vasárnap négy zsidó és négy nem zsidó civil szervezet ételkóstolót és adománygyűjtést szervezett a Kazinczy utcában, rámutatva arra, hogy a problémák nem állnak meg a kultúra és a vallás határainál, így a megoldások is csak közösen, együttműködve születhetnek meg.

A program az American Jewish Joint Distribution Committee által alapított Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány támogatásával jön létre.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp