Következik:  
Sziván 13, 5778 · 2018. május 27, vasárnap

Botrány lett a német lap Netanjahu karikatúrájából

Nemrég egy karikatúrát publikált a Süddeutsche Zeitung nevű német napilap, amelyen Benjámin Netanjahu egy atombombát tart a kezében az Euróvíziós Dalfesztiválon. A rajzon Netanjahu popsztárként jelenik meg és az atombombát egy Dávid csillag díszíti.

A Times of Israel a képet antiszemitának nevezte. Amikor az izraeli énekes, Netta Barzilai múlt vasárnap megnyerte az Euróvíziós Fesztivált Toy című számával, azt kiáltotta: „Jövőre Jeruzsálemben!”.  A rajzon Netanjahu ugyanezt mondja az atombombával a kezében. Ezen kívül Dávid csillag áll az Eurovízió v betűje helyén is a képen.

A német zsidó olvasók mélységesen felháborodtak a karikatúrán a Facebookon, antiszemitizmussal vádolták a lapot, így végül a főszerkesztő-helyettes elnézést kért a kép publikálásáért.

A karikaturista azonban úgy vélte, nincs miért elnézést kérnie. A 85 éves Dieter Hanitzsch azt mondta, nem érdekli az antiszemitizmus vádja. Ő a képet nem ezzel a céllal készítette. „Szeretném megtartani a jogot magamnak arra, hogy kritizáljam Netanjahut, annak ellenére is, hogy német vagyok”, mondta.

A lapot 2013-ban is nagyon keményen támadták, amikor Izraelt egy éhes démonként ábrázolta.

(Forward.com)

  • tamogass

Facebook 0
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp